Binnenland
BNNVARA

Klimaatplannen van de politiek op een rijtje: doe de kieswijzer over het klimaat

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimaatplannen van de politiek op een rijtje: doe de kieswijzer over het klimaat

26 partijen doen mee met de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Niet iedereen heeft tijd om al die programma's door te worstelen om na te gaan wat de partijen beloven op het gebied van klimaat en energie. Daarom is er nu een nieuwe kieswijzer: het Klimaat- en energiekieskompas. Dit kieskompas is een initiatief van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Olof van der Gaag, directeur van de NVDE, en Dieuwertje Wallaart van de Jonge Klimaatbeweging bespreken het in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

De nieuwe wijzer bestaat uit in totaal dertig stellingen, die zijn voorgelegd aan alle politieke partijen, die op minstens één zetel zijn gepeild. Van de VVD tot Volt. De onderwerpen gaan over de energietransitie, biomassa, het verduurzamen van je woning, maar ook over de vergroening van de economie en de belastingen.

Een van de stellingen is bijvoorbeeld: 'De belasting op vliegen moet verhoogd'. Of: 'Zolang we in Nederland nog aardgas gebruiken, zijn gasboringen in de Noordzee toegestaan'. En: 'Er moeten meer windmolens gebouwd worden op het land'. Opvallend is ook deze stelling: 'Als er stikstofruimte vrijkomt moeten duurzame projecten voorrang krijgen'.

Kernenergie

Als je de verkiezingsprogramma’s erop naslaat zie je dat bijna elke partij wel iets zegt over nucleaire energie. Ook bij het eerste tv-debat (het College Tour debat) was kernenergie een van de hoofdonderwerpen. Meer partijen dan ooit zijn voor het bouwen van nieuwe centrales in Nederland. De SP, de Partij voor de Dieren en GroenLinks-PvdA zijn tegen. En JA21 wil in de toekomst vrijwel onze hele elektriciteitsvoorziening afhankelijk maken van kernenergie.

Klimaat

De partijen liggen nogal ver uit elkaar als het gaat om de snelheid om Nederland klimaatneutraal te maken. De Partij voor de Dieren en Bij1 willen dat ons land al in 2030 de Parijs-doelstellingen haalt. GroenLinks-PvdA, D'66 en Volt denken dat we dat pas in 2040 kunnen halen. En partijen als VVD, NSC en het CDA houden zich vast aan 2050. Terwijl PVV, FVD en JA21 vooral af willen van het hele klimaatbeleid.

Het Klimaat & energiekieskompas wordt gemaakt en uitgezet via Kieskompas, in opdracht van o.a. de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.

Jonge Klimaat Beweging

De Jonge Klimaat Beweging (JKB) heeft zelf het klimaat ook al op de kaart gezet. In de Jonge Klimaatagenda 3.0 lees je hoe jongeren willen dat Nederland er in 2040 uitziet. Hoe werken onze economie en ons energiesysteem, hoe gaan we met de natuur om en hoe wonen, reizen, eten en leren we? Dieuwertje Wallaart van JKB bestudeerde van alle partijen de verkiezingsprogramma’s. Welke ideeën sluiten aan bij de wensen van de JKB, welke partijen stellen teleur en wat verwacht zij dat er gaat veranderen na de verkiezingen van 22 november?

Klimaat kieskompas

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie