Testen en vaccineren niet meer nodig: 'Je kan nog altijd longcovid oplopen na een besmetting'
- Nieuws
- Testen en vaccineren niet meer nodig: 'Je kan nog altijd longcovid oplopen na een besmetting'
Vandaag maakt het OMT bekend dat een nieuwe vaccinatieronde dit voorjaar niet nodig is. Dat lijkt goed nieuws op de dag waarop exact drie jaar geleden de eerste coronapatiënt werd gemeld, maar daar denkt longarts Merel Hellemons anders over.
Testen en vaccineren niet meer nodig: ‘Je kan nog altijd longcovid oplopen na een besmetting’
Video niet beschikbaar
"Ik ben bezorgd voor de mensen met longcovid", vertelt longarts Merel Hellemons in Nieuws en Co. "We zien dat de pandemie zodanig over is, dat mensen niet meer naar het ziekenhuis hoeven om opgenomen te worden. De meeste mensen niet, maar longcovid is niet voorbij."
Longcovid
Hellemons vertelt dat mensen nog altijd longcovid kunnen oplopen na een nieuwe besmetting. "Er zijn dan ook veel zorgen over de tendens die er nu is, dat testen niet meer nodig is en zelfs isoleren niet meer nodig is. Op die manier kan je als kwetsbare of burger bijna niet meer een infectie voorkomen."
"Vaccinatie beschermt ten delen tegen longcovid, met zo’n 40 procent, maar niet geheel. Een eerdere besmetting of besmettingen garanderen niet dat je niet alsnog longcovid op kan lopen", zegt Hellemons. "Ik denk wel dat dat belangrijk is om mee te nemen in de discussies die nu gevoerd worden."
Onderzoek
De toekomst van longcovid onderzoeken is ook onzeker. Het geld is bijna op en de salarissen van onderzoekers zijn niet goed geregeld. "Er zijn een aantal projecten die in Nederland opgestart zijn in de eerste golf en waar nog steeds waardevolle informatie wordt verzameld over patiënten. Dat onderzoek staat zeker op de tocht. Waar Nederland verder niet in uitblinkt, is dat er weinig geld beschikbaar wordt gemaakt voor nieuw onderzoek naar longcovid. Wat is nu de biologische oorsprong van longcovid en hoe kunnen we het beter behandelen? Daar is ook een groot gemis."
Gerelateerde podcast
Long Covid en de kwakzalverindustrie
Verschillende symptomen
Het blijft verder ook lastig om de ziekte vast te stellen bij mensen. Geen patiënt heeft hetzelfde ziektebeeld. "Er is geen test voor om het vast te stellen. We kunnen dat alleen maar doen op basis van een symptomencluster", vertelt Hellemons. "Het is ook ziektebeeld waar de presentatie heel verschillend is bij mensen. De een heeft heel veel klachten en is ernstig geïnvalideerd, bij de ander valt het wel mee en lijkt het wel na verloop van tijd weer over te gaan. Binnen de groep die ernstige klachten heeft, zijn er mensen die met name heel erg vermoeid zijn of zich niet kunnen inspannen. Andere hebben heel veel last van kortademigheid en hartkloppingen. Het is een hele groep mensen die niet helemaal hetzelfde zijn, waardoor het moeilijk is om te kijken wat het mechanisme is. Misschien zijn het wel meerdere mechanismes en zijn er dus ook meerdere soorten behandelingen mogelijk."
Behandeling
Officieel goedgekeurde behandelingen van longcovid zijn er nog niet. Toch wordt er in Nederland een behandeling aangeboden, naar Israëlisch voorbeeld. Daar is vorig jaar begonnen met een onderzoek naar behandeling met geven van zuivere zuurstof. De resultaten waren voorzichtig positief en aanleiding genoeg om de behandeling ook in Nederland aan te bieden. "Wat wij geven aan herstelzorg en dat is fysiotherapie, ergotherapie. Dat is met name om er mee beter leren omgaan, en beter doseren. Maar we zijn opzoek naar een behandeling waar mensen weer van kunnen herstellen, volledig herstellen. Dit soort verhalen laten wel zien dat het kennelijk mogelijk is", zegt Hellemons.
"Deze behandeling van zuurstofstherapie verdient wat mij betreft wel iets om verder onderzoek naar te doen."
NC longcovid
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.