De beukenboom heeft het moeilijk door klimaatverandering
- Nieuws
- De beukenboom heeft het moeilijk door klimaatverandering
Is een Beukenlaan nog wel de Beukenlaan als er geen beuken meer staan? Die vraag zal zich op steeds meer plaatsen opdringen, want de beuk heeft het zwaar. Droogte. Klimaatverandering. Op veel plaatsen moeten de bomen worden gekapt.
De beuk heeft het zwaar door klimaatverandering
Video niet beschikbaar
"Het is jammer dat we zo de beukenlanen in het Nederlandse landschap zo verliezen", vertelt boomonderzoeker Paul Copini in het NOS Radio 1 Journaal. "De beuken die buiten het bos, die vol in de zon staan, die hebben het heel zwaar."
Plaats
Er zijn ook hele beukenbossen in Nederland. Onderzoekers hebben daar bomen aangetroffen die wel decennia oud zijn Daar konden ze zien wanneer de bomen het zwaar hadden. "De droge zomer van 2018 had impact, maar de droge zomer van 1970 had nog veel meer impact op ons landschap. Er zijn plekken waar de beuken nog goed konden herstellen, nu ook. Maar dat is echt in de gesloten bossen, waar de beuk meer thuishoort. In andere open landschappen, slechte bodems, daar raken we hem kwijt", legt Copini uit.
Andere bomen
De beuk is niet de enige die het zwaar heeft door klimaatverandering. Ook de fijnspar, die vaak geplant wordt voor houtverwerking, heeft het niet makkelijk. "Die hebben het super moeilijk gehad met de 2018 droogte. In Duitsland zijn duizenden hectares dood gegaan. In Nederland ook. Qua houtproductie, de fijnspar, dat raken we kwijt. Daar moeten we een andere soort van gaan aanplanten."
Kijkend naar het zuiden
Boomonderzoekers zoals Copini kijken nu naar het zuiden van Europa. "In Frankrijk is het klimaat nu al zo, zoals wij het zullen hebben aan het einde van deze eeuw. Dus er wordt gekeken welke soorten er daar nu goed doen en of we daar niet mee moeten experimenteren in Nederland."
Voor houtproductie denkt Copini aan ceders. "Die komt uit Noord-Afrika, maar die wordt veel voor houtproductie in Frankrijk gebruikt. Maar er zijn ook soorten die van nature in omringende landen aanwezig zijn. Je zou dan ook verwachten dat die meer naar het noorden verhuizen, met klimaatverandering. Zoals de elsbes." Deze boom komt al voor in Frankrijk, Belgiƫ en Duitsland voor. "Daar zie je nu ook dat bosbeheer Nederland interesse heeft gekregen. Je ziet dat die nu ook wordt aangeplant in Nederland."
RJN beuk
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.