Tieners worden steeds vaker ingezet als huurmoordenaars
- Nieuws
- Tieners worden steeds vaker ingezet als huurmoordenaars
Een nieuw en verontrustend fenomeen rukt op in Europa: tieners die worden geronseld als huurmoordenaars. Ze zijn nog kinderen, maar worden via platforms als TikTok, Snapchat en Telegram benaderd voor levensgevaarlijke opdrachten. In de nieuwste aflevering van Het Misdaadbureau vertellen misdaadverslaggever Chiel Timmermans en jongerenwerker Jordi Blitz meer over dit soort jongeren. Ook deelt Nourya haar aangrijpende verhaal: haar naam en gegevens gingen rond op Telegram, met daarbij een oproep haar te liquideren.
#17 - Kinderen als killers: ‘Hij was pas 15 toen hij schoot’ (S04) - Het Misdaadbureau
Hoe zit het in Nederland?
Onderzoekers van de politie en criminologen publiceerden onlangs rapporten over liquidaties in Nederland. In de afgelopen negen jaar werden 63 schutters in verband gebracht met liquidaties, van wie vier jonger waren dan twintig. De gemiddelde leeftijd van deze daders daalde van 29 jaar in 2016 naar 25 in 2023. In 2024 vonden er geen liquidaties plaats. Die daling wordt deels verklaard doordat in eerdere jaren ook veertigers en vijftigers betrokken waren. Toch benadrukt de politie dat het inzetten van minderjarigen nog geen structurele trend is in Nederland — al zijn ze er wel extra alert op.
De normalisering van geweld onder jongeren
Volgens Chiel Timmermans worden jongeren via groepsapps als Telegram uitgedaagd tot liquidaties, alsof het om een spelletje gaat. Groepschats met titels als "Wie wil er vandaag iemand liquideren?" worden overspoeld met oproepen. De toon is speels en geweld lijkt haast normaal. "Je ziet ook dat daar filmpjes worden gedeeld van die aanslagen. Het wordt als normaal gezien dat zulk geweld wordt toegepast", vertelt Timmermans.
Jongerenwerker Jordi Blitz ziet in zijn werk in Amsterdam hoe kwetsbare jongeren worden benaderd voor dit soort klussen. "Ze worden benaderd om mensen te liquideren of explosieven te plaatsen", zegt hij. De bedragen die worden aangeboden lopen uiteen van 3000 tot 5000 euro. Jongeren met een licht verstandelijke beperking of lage sociaaleconomische status zijn extra gevoelig. "Ze begrijpen vaak niet goed de consequenties van wat ze doen. Je ziet dat ze makkelijk te manipuleren zijn doordat ze minder intelligent zijn. Daar wordt misbruik van gemaakt."
Nourya werd doelwit
Hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn voor slachtoffers van dit soort oproepen ervaarde Nourya persoonlijk. Zes jaar geleden kreeg ze plots vreemde privéberichten op Instagram van een onbekend account. Ze ontdekte dat de berichten afkomstig waren van een jongen van haar school, die ze nauwelijks kende. Hij bleef haar lastigvallen via nepaccounts en stuurde haar grove beledigingen. Toen hij ook haar volgers begon te benaderen, stapte ze naar de politie.
Nourya koos in eerste instantie voor een 'stopgesprek', in de hoop dat hij zou stoppen. Maar twee weken later begon het opnieuw — erger dan voorheen. Uiteindelijk plaatste hij haar gegevens en foto op Telegram, met een oproep om haar te liquideren. De beloning: 85.000 euro. "Je voelt je machteloos", vertelt ze. "Als iemand je op straat aankijkt, denk je meteen: herkennen ze me van die Telegramgroepen?"
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.