Binnenland
BNNVARA

Aziatische hoornaar rukt op: zo herken je ze

foto: Vroege Vogels/Rob Buiterfoto: Vroege Vogels/Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Aziatische hoornaar rukt op: zo herken je ze

Aan de Aziatische hoornaar zijn ze in Frankrijk, en ook in België inmiddels gewend geraakt. Maar in Nederland is het nog een nieuwkomer. Eentje waar imkers de bibbers van krijgen. En zij zijn vast niet de enigen. Alles over dit geel-zwarte insect hoor je in Vroege Vogels.

Hoornaars jagen, net als andere wespensoorten, op andere insecten. Om hun jongen groot te krijgen, hebben ze eiwitrijk voedsel nodig. Wanneer een hoornaar bijvoorbeeld een bij vangt, vliegt zij – het zijn de werksters die dit doen – daarmee naar een rustige plek om de prooi vakkundig te demonteren.

Vleugels, pootje en kop gaan eraf en van het eiwitrijke borststuk wordt een gehaktballetje gekauwd, waarmee de grote wesp vervolgens naar het nest vliegt.

Grote wesp

In ons land komen van oorsprong Europese hoornaars voor. De Aziatische hoornaar is ooit vanuit de Himalaya in onder meer Frankrijk terecht gekomen en maakt van daaruit een opmars naar het noorden. De Aziaat is iets kleiner dan de inheemse hoornaar en vooral donkerder van kleur. Maar het blijft een ontzagwekkend grote wesp.

"Toch hoef je niet bang te zijn voor de hoornaar", stelt entomoloog Theo Zeegers van EIS, Kenniscentrum Insecten. "Anders dan limonadewespen komen hoornaars niet op je limonade of appeltaart af. Ze zijn wel heel doelgericht; ze vliegen doorgaans in één rechte streep op hun doel af, dus dan is het zaak om daar niet tussen te gaan staan, maar daarmee is de hoornaar nog bepaald niet gevaarlijk."

Probleem voor imkers

Toch heeft de NVWA opdracht gegeven aan EIS om nesten van de Aziatische hoornaar op te sporen. Zeegers: "Op de plekken in Zuid-Holland en Zeeland waar de soort tot nu toe is gezien, proberen wij te ontdekken waar de nesten zitten. Die laat de NVWA vervolgens vernietigen. Imkers zitten per slot van rekening niet te wachten op een insect dat hun bijenvolk kan aanvallen."

Zeegers: "Al denk ik zelf dat de imkers wel grotere problemen hebben dan de komst van een nieuwe hoornaarsoort. In Frankrijk, waar de Aziatische hoornaar al veel langer en in veel grotere aantallen voorkomt, zitten ook nog steeds imkers. Maar goed, met alle problemen die imkers al hebben, is ook een klein extra probleem wel een probleem."

Meldingen Aziatische hoornaar

Het blijkt voor een leek nog niet eenvoudig om een Aziatische hoornaar te herkennen. Zeegers: "Toch zijn we wel geïnteresseerd in waarnemingen, liefst met een goede beschrijving of, liever nog, een foto. Geef die dan door via waarneming.nl, zodat wij kunnen kijken of het inderdaad een Aziaat is die volgens de Europese wet bestreden moet worden."

Op de site van EIS staat een uitleg over de herkenning van de Aziatische hoornaar.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie