Nelli Cooman: 'De hele atletiekfederatie spoort gewoon niet'
- Nieuws
- Nelli Cooman: 'De hele atletiekfederatie spoort gewoon niet'
[AVROTROS] Voormalig atlete Nelli Cooman reageert woedend in Radio EenVandaag op de plannen van de Europese atletiekfederatie om álle records van voor 2005, waarvan niet duidelijk is of ze op een eerlijke manier zijn gevestigd, uit de boeken te halen. "De hele atletiekfederatie spoort gewoon niet."
Cooman werd in haar loopbaan twee keer wereldkampioene, zes keer Europees kampioene, en vijftien keer Nederlands kampioene. Haar records lijken nu, mits de plannen van de Europese atletiekfederatie door gaan, voorgoed uit de boeken te worden geschrapt. "Waar zijn ze bij de atletiekfederatie in godsnaam mee bezig. Ik heb me altijd kapot getraind en laten testen op doping. Ik was destijds de enige van de nationale selectie die werd gecontroleerd en nooit doping heeft gebruikt."
Uit een aanbevelingsrapport, dat in opdracht van de federatie is opgesteld, moeten records van atleten die ooit op doping zijn betrapt worden geschrapt. Zelfs als een atleet op het moment van die topprestatie niet positief is bevonden. Records van voor 2005 worden volgens de atletiekfederatie niet meer als officieel erkend, omdat de IAAF (wereldatletiekbond) niet meer beschikt over bloed- en urinestalen van voor dat jaar.
Volgens de atlete is er veel meer aan de hand dan alleen doping. "De afgelopen vijf jaar zijn er ook mensen gepakt op het gebruik van doping. Ik denk dat de Unie de bonden op hun vingers moet tikken en niet de sporters. Ik vind de personen die bij de atletiekfederatie zitten vaak gefrustreerd. Veel van hen hebben nooit iets gepresteerd en hebben een groot ego. Ook zijn veel bestuursleden Oost-Europees en willen hun naam zuiveren. Mijn records mogen ze wegnemen, maar mijn titels halen ze nooit meer weg."
Nellie Cooman woest op Atletiek Unie
Criteria waaraan records in de toekomst mogelijk moeten voldoen om erkend te worden:
- Wereld- en Europese records kunnen alleen gevestigd worden tijdens een beperkt aantal wedstrijden op het hoogste niveau, waar de IAAF en/of continentale federaties volledig kunnen vertrouwen op de officials en de technologie en (doping)controle.
- Alleen records van atleten die een vastgesteld aantal (nog nader te bepalen) dopingcontroles hebben ondergaan in het jaar voorafgaand aan de prestatie, worden erkend.
- De stalen van de bloed- en urinemonsters moeten tien jaar bewaard blijven om ze eventueel opnieuw te kunnen controleren.
- Records van atleten die op een later moment in hun carrière gestraft worden voor overtreding van het (doping)reglement, zullen ongeldig worden verklaard. Ook als er geen bewijs is voor dopinggebruik tijdens het vestigen van het desbetreffende record.