Ariana (13) en haar gezin wonen al 10 jaar in Nederland, toch dreigen ze te worden uitgezet naar Oezbekistan
- Nieuws
- Ariana (13) en haar gezin wonen al 10 jaar in Nederland, toch dreigen ze te worden uitgezet naar Oezbekistan
De 13-jarige Ariana zit met haar ouders, broer en zusjes in detentie. Ze worden waarschijnlijk gedeporteerd naar Oezbekistan, waar het gezin vandaan vluchtte. Inmiddels woont Ariana al 10 jaar in Nederland. Is het nog wel te rechtvaardigen om kinderen terug te sturen nadat ze zo lang in Nederland wonen en wat zijn de gevolgen? Daarover hebben we het in De Nieuws BV met Martin Vegter, juridisch adviseur bij Defence for Children, Don Ceder, die als Kamerlid namens de ChristenUnie al jarenlang bezig is met dit soort dossiers en Charaya Elderen, de eigenaar van de dansschool waar Ariana danst.
Video niet beschikbaar
Laatst werd het gezin plots overvallen en werden zij door meerdere ambtenaren in uniform van hun bed gelicht om verplaatst te worden naar detentie. Martin Vegter zocht ze daar op: "Grote stress, veel onzekerheid, ze verkeren in shock. In de brief die zij ontvingen staat dat als het aan de Nederlandse overheid ligt, zij maandag het land moeten verlaten. Ze maken zich natuurlijk erg druk om hun toekomst."
Schade
Martin Vegter benadrukt dat als kinderen na zo'n lange tijd worden uitgezet, dit de kinderen veel schade doet: "Wetenschappelijk onderzoek toont dit keer op keer aan. Het schaadt de kinderen als je kinderen uitzet naar een land dat ze niet kennen en de taal niet van spreken." Je haalt de kinderen uit hun vertrouwde omgeving en ze hebben vaak niet eens herinneringen aan een ander land.
Dansschool
Dansschooleigenaar Charaya Elderen kent Ariana al jaren, sinds het bestaan van de dansschool danst Ariana er. "Ze is een fantastisch meisje, zij knuffelt altijd als ze weggaat. Ze heeft zo veel liefde in zich om te geven." Dit nieuws heeft ook veel impact op haar leeftijdsgenootjes van de dansschool. Elderen: "Iedereen is er van slag van. We gaan zaterdag dansen in Emmen voor Ariana, omdat dat is wat ze het liefste doet. Daar gaan we ook handtekeningen verzamelen. We hebben er al meer dan 2000, maar de petitie moet nog veel vaker getekend worden."
Beleid
Martin Vegter benadrukt dat het beleid niet juist is, momenteel duurt het te lang voordat er duidelijkheid is én is er de mogelijkheid dat na vele jaren kinderen alsnog worden uitgezet. Ook Tweede Kamerlid Don Ceder ziet een probleem in het beleid: "Zodra een procedure wordt gestart staat de tijd niet stil voor die kinderen. Een kind van 2 wordt na 10 jaar 12, en zal dan volledig geworteld zijn in Nederland. Dan kun je niet ontkennen dat de omstandigheden gewijzigd zijn." Naast dat er een eerlijke procedure moet zijn, zou de procedure ook niet schadelijk lang moeten duren volgens Ceder. "Dan moeten wij in het belang van het kind besluiten dat het kind hier aan een toekomst mag bouwen."
De petitie is hier te tekenen.