Binnenland
BNNVARA

Mikael (11) werd hier geboren, maar wacht nog op verblijfsvergunning: 'Denk dat ik het verdien om in Amsterdam te blijven'

foto: Mikaelfoto: Mikael
  1. Nieuwschevron right
  2. Mikael (11) werd hier geboren, maar wacht nog op verblijfsvergunning: 'Denk dat ik het verdien om in Amsterdam te blijven'

In 2019 kwam er een einde aan het Kinderpardon met de zogenaamde Afsluitingsregeling. Voor kinderen in een asielzoekerscentrum die langer dan vijf jaar in Nederland woonden, was het de laatste kans om hier te blijven. Zo deed ook de 11-jarige Mikeal hier beroep op. Hij is geboren en getogen in Amsterdam. Vijf jaar later heeft hij nog steeds geen verblijfsvergunning en leeft hij samen met zijn moeder Gohar in een hoop onzekerheid. Defence for Children zet zich in voor Mikael en kinderen in een vergelijkbare situatie. Guy Loyson is daarnaast de petitie 'Mikael en Gohar blijven hier' gestart. In De Nieuws BV spreken we Mikael, Guy Loyson en Martin Vegter van Defence for Children.

Petitie voor 11-jarige Mikael, die al ruim 5 jaar wacht op verblijfsvergunning

Video niet beschikbaar

In de uitzending maken wij kennis met Mikael, een pientere jongen die zelfverzekerd achter de microfoon zit. "Ik heb heel veel hobby's", begint hij, "zoals sporten, schaken en muziek maken. Maar omdat mijn moeder Armeens is, weten we nog steeds niet of we mogen blijven in Nederland." Andere achtstegroepers kijken uit naar de zomervakantie en een nieuw avontuur op de middelbare school. Voor Mikael blijft zijn toekomst, ondanks dat hij nog nooit in Armenië is geweest, onzeker: "Ik wil ook naar het gymnasium gaan en mij zonder stress op mijn studie kunnen focussen."

Inhumaan

Naast hem in de studio zit Guy Loyson. Vier jaar geleden werden Mikael en Guy aan elkaar gekoppeld door het mentorprogramma Big Friends, voor kinderen die wat extra aandacht kunnen gebruiken. Loyson: "Sindsdien zijn wij de dikste maatjes." Ook het gezin van Guy omarmt Mikael en probeert aan alle kanten hem hier te houden. Zo begon zijn dochter de petitie. Volgens Guy is de 'waarom' duidelijk: "Ik vind het inhumaan dat je hier 11 jaar geleden geboren bent en nog steeds in onzekerheid leeft of je welkom bent en hier mag blijven. Los van alle juridische inhoud, kan dat niet."

Martin Vegter, juridisch adviseur bij Defence for Children, staat Mikael en zijn moeder bij in de zaak die nu al vijf jaar loopt. Vegter: "De meeste verontwaardiging wordt gevoeld omdat het volledig aan de Nederlandse overheid te wijten is dat deze procedure zo lang duurt." Eerst werd het verzoek van Mikael en zijn moeder afgewezen, maar in beroep werden zij wel degelijk door de rechtbank Amsterdam in het gelijk gesteld. In plaats van dat de staatssecretaris alsnog een verblijfsvergunning uitgaf, ging deze in hoger beroep. Daarom ligt deze zaak nu al vijf jaar bij de Raad van State. Wanneer de uitspraak van de Raad wél komt, blijft onduidelijk.

Oproep

Ondertussen brengt de onzekerheid veel stress bij Mikael en zijn moeder: "Ik probeer er zo min mogelijk over na te denken. Anders raken wij emotioneel bij de vraag: wat als we naar Armenië moeten? Een land dat ik totaal niet ken." Hij doet daarom nogmaals een verzoek aan de man die gaat over zijn verblijfsvergunning, staatssecretaris Eric van der Burg. "Kijk alsjeblieft met menselijke ogen naar mijn situatie. Ik denk dat ik het verdien om in Amsterdam te blijven."

De petitie 'Mikael en Gohar blijven hier' is hier te ondertekenen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie