Last van de warmtepomp van de buren? 'Bel aan en praat erover!'
- Nieuws
- Last van de warmtepomp van de buren? 'Bel aan en praat erover!'
Het aantal problematische burenruzies door verduurzaming is de afgelopen jaren verdubbeld. Een warmtepomp kan bijvoorbeeld behoorlijk veel lawaai maken, waardoor buren niet kunnen slapen. Vervelend, maar op den duur wennen we er wel aan, denkt dé burenruzie-expert van Nederland, meester Frank Visser, in Dit is de Dag.
Meester Frank Visser, Sharon Bremer en Reint-Jan Renes in Dit is de Dag
Video niet beschikbaar
De stichting Achmea Rechtsbijstand, die veel burenruzies behandelt, behandelde in 2022 bijna 900 verduurzamingsruzies. In 2018 waren dit er nog maar zo'n 400. "En dan gaat het alleen maar over warmtepompen en airco's", zegt burenjurist Sharon Bremer, die verbonden is aan Achmea Rechtsbijstand. "Ze worden te dicht op de erfgrens geplaatst en zorgen voor geluidsoverlast", vertelt ze.
Rechter Frank Visser, bekend van tv-programma’s Meester Frank Visser doet uitspraak en De Rijdende Rechter, snapt dat er ruzies van komen: "We hebben het hier over een objectieve oorzaak, namelijk geluidshinder. Bij de meeste ruzies wordt de hinder erbij gesleept door een relatieconflict", vertelt hij.
Praat erover
Omdat ruzies vaak meer over relaties gaan, kunnen mensen vaak veel oplossen door met elkaar te praten, vertelt gedragswetenschapper Reint-Jan Renes. "Je kunt gaan zoeken hoe je het samen kunt oplossen. We zien dat ‘samen eigenaar worden van het probleem’ heel erg helpt, dat je voelt dat jouw onrust door de ander wordt opgemerkt en dat die ander waakzaam is voor jouw zorgen."
Een gebrek aan controle veroorzaakt veel overlast, vertelt Renes: "Als je weet dat er heel veel geluid komt, maar je hebt er geen grip op, dan voelt het veel frustrerender", vertelt hij.
'We wennen eraan'
Op den duur wordt het wel minder, denkt Visser, want we wennen er simpelweg aan. "Vijftig jaar geleden werd je ’s ochtends niet wakker van startende auto’s. Als je nu niet vroeg naar je werk hoeft en in de straat gaan mensen het ijs van hun vooruit krabben, staan ze tien minuten met hun motor aan. Daar word ik wakker van, maar het komt niet in me op om het raam open te doen en te roepen dat het minder kan", geeft de rechter als voorbeeld.
Ook innovatie gaat zorgen voor minder overlast, verwacht Renes, maar we zullen overlast soms ook gewoon een beetje moeten accepteren, denkt hij. "Je ziet het nu ook al rond de laadpalen waar gedoe over ontstaat of tuinen die we helemaal laten vergroeien in het kader van de biodiversiteit."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.