Binnenland
BNNVARA

Van kantoorbaan naar een dienjaar bij Defensie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van kantoorbaan naar een dienjaar bij Defensie

De internationale spanningen nemen toe, maar Defensie kampt met schrijnende personeelstekorten. Naar Zweeds voorbeeld experimenteert het leger nu met een "dienjaar". Thijs ter Avest doet sinds september zo'n dienjaar. "Ik zocht een nieuwe baan want mijn andere baan vond ik maar saai. Ik zocht iets avontuurlijks", zegt hij in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Bij een dienjaar kom je als jongere een jaar bij Defensie werken, vertelt Famke Stienstra, die net als Thijs een dienjaar doet. "Je hebt eerst een opleiding van drie maanden, en daarna wordt je te werk gesteld op een basis." In de opleidingsperiode wordt er qua fysieke oefeningen rustig opgebouwd. "Om blessures te voorkomen", zegt Famke. Kapitein-luitenant-ter-zee Erik Noordam legt uit waarom het dienjaar überhaupt in leven is geroepen: "Een dienjaar is een laagdrempelige manier om het militaire vak te ervaren. Want voor heel veel mensen is Defensie een ver-van-mijn-bed-show. Nu zeggen we; probeer het gewoon een jaar en kijk of het wat voor je is." Noordam trekt een vergelijking met een tussenjaar: "Je ziet dat heel veel mensen een tussenjaar nemen. Ik denk dat je een heel zinvol tussenjaar kan doen bij Defensie en daarbij meteen een relevante bijdrage kunt leveren."

Van kantoorbaan naar dienjaar

Thijs had eerst een kantoorbaan voordat hij begon aan zijn dienjaar. "Ik wilde iets meer van de wereld zien. Dan zit je bij de marine helemaal perfect eigenlijk, want de werkzaamheden zijn heel afwisselend en we komen in heel veel buitenlandse havens", vertelt hij. Famke kijkt ook enthousiast naar haar dienjaar. "Het is iets heel anders en geeft een heel andere uitdaging dan aan het bureau. Ik kom direct van de middelbare. Je ziet andere dingen, hebt contact met mensen met dezelfde interesse. Dat vind ik wel leuk."

Dienstplicht terugbrengen?

Europese legerleiders roepen ook op om de dienstplicht terug te brengen, nu de internationale spanningen en personeelstekorten blijven toenemen. "Een van voornaamste lessen die ik heb geleerd in de missies die ik heb gedaan, is dat wij in Nederland wel een beetje de uitzondering zijn", zegt de kapitein-luitenant-ter-zee, doelend op een veilig bestaan voor de burger in Nederland. "Het feit dat wij hier veilig over straat kunnen lopen en op een pleintje een drankje kunnen doen, is niet de norm in de wereld."

Wat vinden jongeren?

Maar, hoe kijken de jongeren naar een mogelijke invoering van dienstplicht? "Ik heb er met mijn opa over gehad, die het ook vroeger heeft gedaan. Zijn ervaring was dat mensen de kantjes er af liepen. Hij wilde veel liever studeren, en dan zit je daar toch, en lijkt het mij dat je er als Defensie veel meer hebt aan mensen die gemotiveerd zijn", zegt Famke. Thijs is het met haar eens. "Als je iedereen gaat oproepen dan krijg je ook heel veel ongemotiveerd personeel en dan zijn de verhoudingen niet goed. Ik zie het persoonlijk zelf niet echt zitten."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie