'Donorwet-voorstanders voer actie voor het referendum!'
- Nieuws
- 'Donorwet-voorstanders voer actie voor het referendum!'
GeenStijl voert hard campagne om het donorreferendum mogelijk te maken. Volgens David van der Wilde zouden voorstanders van de nieuwe donorwet dat ook moeten doen.
Er broeit iets binnen de GeenStijl-bubbel. De digitale praatgroep voor gefrustreerde mannen voert campagne om een allerlaatste referendum af te dingen. Als het aan Bart Nijman en kornuiten ligt gaan we stemmen over de donorwet. Een simpel ja of nee over de vraag of we voor actieve donorregistratie zijn.
De eerste horde is huppelend genomen. De benodigde tienduizend handtekeningen waren in minder dan geen tijd binnen. Nu ligt de lat hoger. De dromers van een donorreferendum hebben tot 14 juni de tijd om 300.000 handtekeningen te verzamelen. De eerste 62.000 zijn al binnen, maar het blijft een lastige opgave. En dat realiseert Nijman zich ook.
Bubbels breken
De initiatiefnemer ziet zelf ook wel in dat je met GeenStijl alleen -dat overtuigd tegenstander van de wet is en tipt je uit te schrijven als donor- nooit over die drempel komt. Hij hoopt uit zijn eigen bubbel te breken, aandacht van buiten te krijgen. Jan Roos deed dat bijvoorbeeld door verkleed als matroos hard te schreeuwen. De studenten van het sleepwet referendum kregen een duw in de rug van Arjen Lubach. Nijman probeert vooral in camera’s te kijken. Hij treedt op waar hij maar zitten kan, van Pauw en EenVandaag tot kleine christelijke tv-zenders. Nijman is het gezicht van deze campagne.
Eigenlijk is dat vreemd. Je zou verwachten dat na die eerste tienduizend krabbels de voorstanders wel wakker zouden schrikken. Want als je iets kunt leren van de eerste twee referenda, dan is het dat de eerste klap een daalder waard is. Niet alleen mobiliseer je zo al in een vroeg stadium kiezers, je bepaalt ook de toon van het debat. Je hebt domweg meer tijd om je verhaal in de schijnwerpers te zetten, omdat je eerder begint.
Donorpolonaise
Voorstanders van de donorwet zouden daarom nu zelf hard campagne moeten voeren om dat donorreferendum af te dwingen. De makkelijkste manier om een polonaise de goede kant op te krijgen is zelf vooraan te lopen. En ze hebben alle reden om daar flink werk van te maken.
Een meerderheid van de Nederlanders is weliswaar voor de wet, maar nee-stemmers komen eerder opdagen. Dus hoe hoger de opkomst, hoe groter de kans dat de wet nog eens extra onderstreept wordt. Je mede-voorstanders warm maken voor een stembusgang is dan van levensbelang. Helemaal omdat de donorwet bij herbespreking in het parlement waarschijnlijk sneuvelt. De wet is in met een minieme meerderheid -en een beetje hulp van de NS- door de vorige Kamer geloodst. De stemverhoudingen in het huidige parlement zijn de wet nog minder gunstig gezind.
Voor voorstanders zit er maar een ding op: tekenen en actievoeren voor het referendum, ook als je GeenStijl verschrikkelijk vindt. Het lijkt mij namelijk een enorme fout om niet te vechten voor iets dat je belangrijk vindt omdat je denkt er verkeerde vrienden mee te maken. Soms moet je voorop gaan in een polonaise als je een feestje wilt vieren, ook als je niet van carnaval houdt.
David van der Wilde is politiek redacteur voor De Nieuws BV