Vogelgriep woekert voort
- Nieuws
- Vogelgriep woekert voort
Europa heeft nog steeds te maken met een ongekende uitbraak van vogelgriep. Een variant van het virus die jaren geleden ontstond op een industriële ganzenboerderij in China, zorgt nu al meer dan twintig jaar voor dood en verderf onder zowel pluimvee als wilde vogels over de hele wereld. Bijvoorbeeld bij grote sterns. "Als er nog een keer een uitbraak van vogelgriep onder de grote sterns komt, dan duurt het zomaar een halve eeuw voor je weer op de aantallen van voor de virusuitbraak zit", zegt vogelonderzoeker Mardik Leopold van Wageningen Marine Research in Vroege Vogels.
Vogelgriep woekert voort
Vorig jaar vielen grote sterns in West-Europa massaal ten prooi aan het virus. Naar schatting de helft van alle broedvogels overleefde dit niet. Waar er vorig jaar twintigduizend paar sterns in Nederland en Vlaanderen broedden, zijn er nu nog maar tienduizend over.
Jonge vogels grijpen kans
Normaal gaan sterns pas broeden als ze drie of vier jaar oud zijn. Tot die tijd blijven ze meestal in de overwinteringsgebieden in Afrika of het zuiden van Europa hangen. Aan het eind van het broedseizoen komen nog wel eens wat vogels 'even kijken' in de broedgebieden. Soms leggen ze zelfs een ei, bij wijze van je-weet-maar-nooit.
"Maar vorig jaar hadden die jonge vogels ineens succes", zag vogelonderzoeker Mardik Leopold van Wageningen Marine Research. "Heel veel oude vogels waren al dood, dus was er meer plek voor de jongen. In het nieuwe natuurgebied Prins Hendrik Zandijk, aan de zuidoostkant van Texel, kregen de jonge vogels alsnog enkele honderden kuikens groot."
Nieuwe variant
Dit jaar zijn er opnieuw heel veel jonge vogels neergestreken op de Prins Hendrik Zanddijk. De eerste kuikens zijn ook alweer gezien op de speciale webcam in dit nieuwe natuurgebied. "Het lijkt erop dat het virus een beetje is veranderd, waardoor grote sterns er dit jaar minder last van hebben. Ondertussen zien we op veel plekken in ons land wel massaal kokmeeuwen sterven aan deze nieuwe variant", aldus Leopold.
Rust bewaken
Voor boswachter Thomas van der Es van Staatsbosbeheer is het nu zaak om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden, met behulp van de webcam. "En we moeten de rust bewaken in dit kwetsbare gebied. Het helpt om dode vogels direct uit de kolonie te halen, om zo de verspreiding van het virus tegen te houden. Maar verder moet er niemand in de kolonie komen, bij deze vogels die het toch al zo zwaar hebben."
Traag herstel
Leopold benadrukt dat het nog vele jaren zal duren voor de grote stern deze klap te boven zal komen. "Dit zijn vogels die lang leven en ieder jaar maar weinig jongen produceren. Gemiddeld komt er ieder jaar maar één kuiken groot per twee nesten. Als er dus nog een keer een uitbraak van vogelgriep onder de grote sterns komt, dan duurt het zomaar een halve eeuw voor je weer op de aantallen van voor de virusuitbraak zit."
foto: Waardenburg Ecology
Kolonie grote sterns op PH Zanddijk. Bron: Waardenburg Ecology
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.