Binnenland
AVROTROS

Bacteriën eten vervuilde grond schoon

foto: Verontreinigde bodemfoto: Verontreinigde bodem
  1. Nieuwschevron right
  2. Bacteriën eten vervuilde grond schoon

Bodemverontreiniging komt in Nederland op grote schaal voor. Jonge doctor Marcelle van der Waals van de Wageningen Universiteit onderzocht hoe bodem en grondwater kunnen worden schoongemaakt met een natuurlijk middeltje: bacteriën. In het laboratorium leerde ze bacteriën steeds sneller en steeds meer verontreiniging ‘opeten’.

Video niet beschikbaar

Verontreiniging van de bodem en grondwater wordt veroorzaakt door de mens en dienst industriële activiteiten. Naast slecht voor het milieu kan bodemverontreiniging schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Er zijn in Nederland zo’n 250.000 mogelijke locaties waar de bodem ernstig vervuild is. Bodemverontreiniging is slecht voor het milieu en de omgeving, maar de chemicaliën in de bodem kunnen ook schadelijk zijn voor dieren en mensen. "Enkele duizenden locaties in Nederland hebben aanpak nodig", zegt Van der Waals.

Om de omgeving weer schoon te maken is het belangrijk om de schadelijke stoffen in de grond af te breken. Van der Waals doet dat met micro-organismen. "Bepaalde bacteriën eten de verontreinigde stof in de grond op. Maar dat duurt best lang." Om het proces te versnellen heeft Van der Waals organismen opgekweekt in het laboratorium en ervoor gezorgd dat ze sneller en meer verontreinigde stof gingen eten.

De jaren '80

Er is in het verleden al veel te doen geweest rondom bodemverontreiniging in Nederland. In 1979 moesten driehonderd gezinnen in Lekkerkerk worden geëvacueerd en werden 1600 vaten chemisch afval uit de grond gehaald. Het werd het eerste 'gifschandaal' in Nederland. Een tijdje later werd de Coupépolder bij Alphen aan den Rijn in voorpaginanieuws: toen bleek dat er al jarenlang gif illegaal werd gestort in de polder, met medeweten van de overheid. De gemeente hield vol dat er geen gevaar bestond. En ook andere vervuilde locaties bleven de jaren '80 veelvuldig in het nieuws komen, zoals het Griftpark en de Volgermeerpolder.

De bodem reinigen en vervuilde grond afvoeren is erg duur. Het schoonmaken van de bodem en het grondwater met natuurlijke middelen heet bioremediatie. Dat is voordeliger, er hoeft geen grond te worden afgevoerd en er hoeven ook geen nieuwe stoffen aan de bodem te worden toegevoegd. Van der Waals: “een kosteneffectieve en duurzame oplossing die het natuurlijke afbraakproces kan versnellen."

De jonge doctor: Marcelle van der Waals

Ster advertentie
Ster advertentie