Stikstofoplossing akkerbouw: boeren zonder mest
- Nieuws
- Stikstofoplossing akkerbouw: boeren zonder mest
Kun je pompoenen en penen telen zónder dierlijke mest te gebruiken, laat staan kunstmest? Op de Proefboerderij Kollummerwaard, in het Friese dorp Munnekezijl laat onderzoeker Geert-Jan van der Burgt aan Vroege Vogels zien dat dat kan. Tenminste: voor zover het over het veelbesproken stikstof gaat.
Stikstof telen
Op de proefboerderij telen de onderzoekers naast graan, pompoenen en penen, ook klaver en luzerne. Dat zijn zogeheten 'vlinderbloemigen'. Het bijzondere van die vlinderbloemigen is dat ze – in samenwerking met bacteriën rond hun wortels – stikstof uit de lucht kunnen vangen.
Vlinderbloemigen hoeven dus géén stikstof uit dierlijke mest of kunstmest te krijgen! Wanneer die klaver en luzerne vervolgens worden gemaaid, kan de boer dat maaisel later gewoon weer als meststof gebruiken.
De biologische landbouw maakt al heel lang gebruik van klaver om stikstof uit de lucht vast te leggen. Bron: Rob Buiter
Meer mineralen
Van der Burgt presenteerde onlangs de voorlopige resultaten van negen jaar experimenteren met deze 'maaimest'. Van der Burgt: "We kunnen voor stikstof de kringloop op een akkerbouwbedrijf sluiten. Dat betekent niet dat we dat voor álle essentiële meststoffen kunnen. Planten hebben ook behoefte aan fosfor en kalium, bijvoorbeeld. Maar in de toekomst hopen we via de reststromen van GFT uit stad en dorp – en misschien zelfs uit het riool –ook díe mineralen terug te winnen voor de akkerbouw."
Stikstofcrisis
Het telen van stikstof is géén oplossing voor de huidige stikstofcrisis, benadrukt Van der Burgt. "Wij sluiten nu de kringloop van stikstof op ons akkerbouwbedrijf, zónder gebruik te maken van dierlijke mest. De huidige stikstofcrisis is met name een probleem van de veehouderij. Die zal een eigen manier moeten zoeken om de kringloop te sluiten en de uitstoot van stikstof naar de lucht te voorkomen."
Geert-Jan van der Burgt. Bron: Rob Buiter
De voorlopige resultaten van de stikstofproef in Munnekezijl staan hier beschreven.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.