Adoptieouders keren zich tegen rapport commissie-Joustra
- Nieuws
- Adoptieouders keren zich tegen rapport commissie-Joustra
Een groep adoptieouders keert zich tegen de adoptiestop uit het buitenland, zoals die vorige week werd ingesteld na een hard rapport van de commissie-Joustra. Daaruit bleek dat de Nederlandse overheid al sinds de jaren ’60 wist van misstanden bij adopties. Zo bleek dat zij afwisten van kinderhandel en kinderdiefstal. De ouders vinden een volledige stop echter te ver gaan.
De ouders zijn daarom een petitie gestart die inmiddels al meer dan achtduizend keer is getekend. Volgens Peter Broekhoven, zelf adoptievader en initiatiefnemer van de petitie is een stop niet het middel dat ervoor gaat zorgen dat de situatie beter wordt. "Je kunt niet alle landen over één kam scheren, veel adopties lopen namelijk wel goed en volgens de regels. Een kleine groep geadopteerden heeft een enorm trauma op gelopen maar dit hoeft niet op alle adopties geprojecteerd te worden", legt Broekhoven uit in Nieuws en Co.
N&C Adoptie
De afweging om alles te stoppen vindt hij dan ook veel te drastisch. "Zeker aangaande alle kinderen die wachten en met alle procedures die gestart zijn. Het is daarom ook geen discussie dat we hier tegen zijn. Maar we willen vooral laten zien dat er ook veel goeds gebeurt", legt Broekhoven verder uit. Maar voor de landen die nu onderzocht zijn moet goed worden gekeken naar wat er anders moet, zeker als de conclusie is dat het systeem dat we hebben in Nederland niet goed werk.
Corona gooit roet in het eten
Karen Mulders wilde ook graag een kind adopteren, maar zag dat haar procedure werd stopgezet. In eerste instantie zou ze in november de eerste cursussen hebben, dat werd uitgesteld door de komst van de tweede golf. Nu zou afgelopen donderdag de intake verder gaan, dat ging echter op de schop door het rapport van de commissie-Joustra. "Wij zijn op stop gezet en kunnen dus niet verder op het moment. Voor ons is dat een extra kink in de kabel. We zijn er in die zin dus niet blij mee", legt Mulder uit. "Mijn man en ik zijn al meer dan vijf jaar bezig om kinderen te krijgen, maar dat lukte niet. Daarom zijn we begonnen met adopteren."
"Maar het kan niet uitgesteld worden, zeker als je het kind als uitgangspunt neemt. Ik kan mij niet voorstellen dat het goed is voor een kind om geen gezin te krijgen als je al in de procedure zit. Ik hoop dan ook niet dat dit een blijvende situatie is, maar we zijn natuurlijk wel bang dat het bij ons op een zeker moment te laat zal zijn om te beginnen", gaat Mulders verder.
Maatwerk is nodig
De situatie van Mulders is niet uniek, Peter Broekhoven denkt vooral dat het systeem niet volledig op de schop hoeft. "Als ik kijk naar mijn eigen situatie en wij hebben ook gekeken naar welk land dan het best bij je past. Als je ziet hoeveel procedures daaraan vooraf gaan, we hebben er zelf drie-en-een-half jaar over gedaan, daar komt echt heel veel bij kijken. Dat weten heel veel mensen ook niet. Maar als je kijkt naar waar de misstanden over gaan, dan gaat het heel lang terug en over een specifiek aantal landen", gaat Broekhoven verder.
Er moet dan ook weer naar de basis van adoptie gekeken worden volgens Broekhoven. “Het gaat er vaak om dat een kind op zoek is naar ouders en niet andersom. Wij hadden dat, en nog steeds hadden wij een goed gevoel bij onze processen en procedures. Ik vind het dan ook moeilijk om tot een discussie te komen over adoptie. Het is namelijk niet goed of slecht."
Video niet beschikbaar
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.