Oud-premier Dries van Agt overleed op een zelfgekozen moment samen met zijn vrouw, Eugenie
- Nieuws
- Oud-premier Dries van Agt overleed op een zelfgekozen moment samen met zijn vrouw, Eugenie
Oud-premier Dries van Agt is maandag in zijn woonplaats Nijmegen overleden, meldt kenniscentrum The Rights Forum namens de familie. Van Agt overleed op een zelfgekozen moment samen met zijn vrouw Eugenie van Agt-Krekelberg. Hoe gaat dat: samen overlijden?
Oud-premier Dries van Agt overleed op een zelfgekozen moment samen met zijn vrouw, Eugenie
Het is volgens Fransien van ter Beek, bestuurder van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, geen uniek geval. "We horen de wens vaker. Er zijn veel echtparen die dat willen, zeker als ze een heel leven lang samen zijn geweest", zegt ze in Nieuws en Co. "Als je kijkt naar 2022: in dat jaar gebeurde het 29 keer. 29 paren, dus 58 personen op een totaal van bijna 9000 euthanasiegevallen."
Samen overlijden
De wens om samen te overlijden bestaat wel bij meerdere echtparen, maar het is geen makkelijke weg om af te leggen, zegt Van ter Beek. "Om euthanasie te krijgen, moeten beide partners afzonderlijk van elkaar voldoen aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen. Er moet bij allebei sprake zijn van een vrijwillig weloverwogen verzoek van ondragelijk uitzichtloos lijden." Ook mogen er geen redelijke alternatieven zijn om het lijden te verminderen. "Dat gebeurt niet altijd, maar het kan dus wel."
Ook moet een andere onafhankelijke arts bij elk individu kijken of er aan al deze eisen is voldaan. "Dat is heel strikt. Er mag geen sprake zijn van onderlinge beïnvloeding. De partners worden apart van elkaar gesproken en apart van elkaar beoordeeld." Zo wordt gekeken of het euthanasieverzoek echt vrijwillig is en niet onder invloed van een partner tot stand is gekomen.
Euthanasie
Volgens Van ter Beek kan de euthanasie van echtparen op twee verschillende manieren. "De arts kan door middel van een injectie euthanasie verlenen, of de arts kan helpen bij zelfdoding door een drankje aan te reiken. Het is meestal dat het via de infuus gaat, in 97 procent van de gevallen is dat zo", legt ze uit. "De uitvoering gebeurt dan door één arts en soms door twee artsen. Vaak door twee artsen, zodat men ook tegelijkertijd kan overlijden."
Hoe gaat dat: samen overlijden?
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.