Suzan Stortelder: 'Sinds Zoutelande van Bløf waarderen we Nederlandstalige muziek weer'
- Nieuws
- Suzan Stortelder: 'Sinds Zoutelande van Bløf waarderen we Nederlandstalige muziek weer'
Steeds minder studenten kiezen voor een opleiding Nederlands, vorig jaar nog maar 200. De Vrije Universiteit in Amsterdam schrapt zelfs de bachelor (een mooi Nederlands woord). Tegelijkertijd is onze taal in de muziek booming: momenteel wordt de volledige top 3 van de Nederlandse Top 40 beslaan door Nederlandstalige nummers.
Hij is van mij van Maan en Kris Kross Amsterdam staat bovenaan, gevolgd door Nielsons IJskoud op twee en Als het avond is van Suzan & Freek op de derde plek. Met het Oog op Morgen sprak met Suzan Stortelder van het zangduo over het huidige succes van Nederlandstalige platen.
Video niet beschikbaar
"Het voelt heel natuurlijk om in het Nederlands te zingen. Het staat heel dicht bij je", zegt Stortelder. Het duo zong eerst alleen covers, waarvan veel Engelstalig. Bij het zingen van Nederlandstalige nummers merkte ze dat de eigen taal persoonlijker voelde.
Er wordt wel eens gezegd dat Nederlands zich niet leent om in gezongen te worden. Dat herkent Stortelder: "Het is niet de meest gemakkelijke taal om in te zingen. Ik moest op het begin echt op de uitspraak letten, met de harde G bijvoorbeeld."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Multiculturele samenleving
Rapper Adje vindt het Nederlands juist enorm geschikt voor de muziek. "De woorden lenen zich er heel erg voor om te mengen met andere talen, wat wij rappers veel doen."
Het komt volgens hem doordat Nederland veel verschillende nationaliteiten kent. "In de rapmuziek hoor je dat terug. Samen delen we een nieuwe taal: de taal van de muziek."
Geen volksmuziek
Het is 15 jaar geleden dat de gehele top 3 in handen was van Nederlandstalige nummers. Suzan Stortelder denkt dat het verschijnen van Zoutelande van Bløf en Geike Arnaert een keerpunt is geweest. Die plaat uit 2017 is de grootste Nederlandstalige hit ooit.
"Dat nummer heeft een deur geopend. Het liet mensen horen hoe mooi het Nederlands is en dat Nederlandstalige muziek niet alleen volksmuziek hoeft te zijn."