Hans Borstlap: 'Verbied dat iemand werkloos wordt'
- Nieuws
- Hans Borstlap: 'Verbied dat iemand werkloos wordt'
Voormalig topambtenaar Hans Borstlap wil dat Nederland er alles aan doet om werkloosheid te bestrijden. "Arbeid is véél belangrijker dan alleen inkomen. Waarom verbieden we het niet dat iemand werkloos wordt?", zegt hij in Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Borstlap reageert in Stand.nl op het plan van Wopke Hoekstra van het CDA. De partij wil dat de WW-uitkering maximaal één jaar duurt. Mensen moeten zo snel mogelijk aan de slag, werk zorgt namelijk voor levensgeluk, aldus Hoekstra.
Dit alleen is absoluut niet voldoende
Werk is inderdaad ontzettend belangrijk voor levensgeluk, erkent Borstlap. Hij leidde de 'Commissie Regulering van Werk' (Commissie Borstlap) die begin vorig jaar een rapport uitbracht. Daarin pleitte Borstlap óók voor een korte en hoge WW, maar wél als onderdeel van een groter plan. "Dit alleen is absoluut niet voldoende", zegt hij.
Actiever omgaan met werklozen
Borstlap vindt dat Nederland veel actiever moet omgaan met werkloosheid. Er moet meer geïnvesteerd worden in mensen die hun baan verliezen en er moet meer geld naar het UWV en de gemeentelijke sociale diensten. "Deze crisis is hét moment om te investeren om instanties als het UWV beter in te richten om werkzoekenden verder te helpen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Hij pleit voor een integrale samenwerking tussen bovengenoemde instanties en het uitzendwezen. "Mensen moeten vanaf dag één dat ze werkloos zijn, naar die organisatie toe komen. Dan gaan we na waarom iemand werkloos is geworden en welke vaardigheden iemand mist om een andere baan te vinden." Zo kunnen mensen sneller en beter van baan naar baan worden geholpen.
Eén centrale plek
Ook hoogleraar Arbeidsmarkt Ton Wilthagen van de Tilburg University, pleit voor een centrale plek waar werkzoekenden begeleid worden naar een nieuwe baan. Een soort 'Huis van de Arbeid' waar al deze instanties samenkomen.
Nederland investeert volgens Wilthagen veel te weinig in om- en bijscholing. Veel minder dan landen als Denemarken of Zweden. "Er wordt te weinig geïnvesteerd in mensen. Ze kunnen hun skills niet updaten. Dát is op dit moment het probleem. Je moet de WW niet afbouwen als je niet in mensen kunt investeren."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Korte WW
De hoogleraar zegt dat – wanneer de termijn van de WW verstrijkt – er inderdaad een effect waarneembaar is van mensen die een prikkel ervaren om in actie te komen. Ook Borstlap denkt dat hoe korter mensen een uitkering ontvangen, hoe beter. Wel twijfelen ze aan de duurzaamheid van dit effect. "Je wil wel duurzame inzetbaarheid op de arbeidsmarkt en ervoor zorgen dat mensen niet weer terugvallen", zegt Wilthagen.
Als je alleen dit onderdeel van het CDA-plan uitvoert en niet investeert, dan hebben werklozen en de samenleving er weinig aan, denkt de hoogleraar. "We moeten niet eerst beginnen met dit plan van Hoekstra en verder niets doen", zegt Wilthagen. "Dan gaat het niet goed."
Stand.nl: De WW inkorten naar één jaar is een goed idee
Blijf op de hoogte van de verkiezingen
Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws leest je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)