Vijf tips om mierenoverlast tegen te gaan
- Nieuws
- Vijf tips om mierenoverlast tegen te gaan
Door het warme en broeierige weer is het komende dagen volop raak: vliegende mieren. Mieren zijn nuttige dieren in de natuur, maar in huis kunnen ze voor overlast zorgen. Hoe kun je de mieren buitenshuis houden?
Vliegende mieren
Mieren kunnen normaal gesproken niet vliegen, alleen volwassen mannetjes en jonge koninginnen krijgen in de zomerperiode vleugels om zich voort te planten in de lucht. De vluchten duren enkele dagen en zijn weer voorbij als alle jonge koninginnen in de buurt bevrucht zijn. Dan is de overlast dus ook weer voorbij. De bevruchte vrouwtjes zoeken een geschikte plek waar ze een nestje onder de grond kunnen bouwen. Ze bijt haar vleugels af, deze heeft ze niet meer nodig. De koningin begint met eitjes leggen, waaruit zich werksters ontwikkelen. Op de nestplaats ontstaat dan een nieuwe kolonie van mieren.
Overlast
Mieren die vanuit de nieuwe kolonie de weg naar de keuken hebben gevonden kunnen overlast veroorzaken. Bedenk hierbij dat mieren in de tuin allerlei nuttige taken hebben, zoals het eten van schadelijke insecten en het opruimen van afval. Hele kolonies uitroeien met chemische bestrijdingsmiddelen is dus zonde. Met een paar handige tips kun je de mieren uit je huis weren op een milieubewuste manier.
1. Geen voedsel
Zorg dat er geen voedsel te vinden is. Mieren zijn gek op suiker en zoetigheid. Door etensresten en kruimels meteen op te ruimen en eten goed afgesloten te bewaren hebben de mieren geen reden om het huis binnen te komen.
2. Dicht de gaten
Maak het huis aan de buitenkant 'mierenproof'. Dicht kieren en naden aan de buitenkant van het huis en bedek ventilatiegaten met speciaal insectengaas
3. Dwaalspoor
Breng de mieren op een dwaalspoor. Mieren markeren hun vaste routes met geuren. De oriƫntatie van mieren kan verstoord worden door de route goed met zeep schoon te maken. Ook kun je ze in de war brengen door geur met geur te bestrijden. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de sterke geur van citroensap, gemalen kruidnagel of nootmuskaat, koffiedik, kaneel of pepermuntblaadjes (zakjes muntthee werken ook). Schijfjes komkommer kunnen de mieren afleiden van hun vaste routes.
4. Blokkade
Plaats een blokkade in de tuin. Lopen de mieren ook veelvuldig op plaatsen op het terras waar je ze niet wilt hebben, dan kunnen planten op het geurspoor helpen. Mieren hebben een hekel aan de geur van afrikaantjes, lavendel, goudsbloemen, bieslook, boerenwormkruid en munt.
5. Tropische mier
Tropische mier? Schakel een professional in. Van tropische mieren heb je vaak het hele jaar door last. Een veel voorkomende tropische mier is de faroamier, een opvallend kleine miersoort. Welke soort mier loopt er door je huis?
Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.