Opnieuw een politicus met een boek, maar wie wil het kopen?
- Nieuws
- Opnieuw een politicus met een boek, maar wie wil het kopen?
Wat is de overeenkomst tussen Kees van der Staaij, Gert-Jan Segers, Jesse Klaver, Alexander Pechtold en Sybrand Buma? Behalve dat het mannelijke lijsttrekkers zijn van een oppositiepartij, schreven ze de afgelopen tijd allemaal een boek.
Natuurlijk: de verkiezingen komen eraan, alle publiciteit is welkom. Maar wie wil die politieke mijmeringen in boekvorm kopen? Met die vraag ging NPO Radio 1-verslaggever Martijn Grimmius vandaag op pad, tijdens de presentatie van het boek van Kees van der Staaij.
Eerst even alle boeken op een rij:
- Kees van der Staaij: Goede gesprekken over geloof, hoop en liefde
- Jesse Klaver: De empathische samenleving
- Gert-Jan Segers: Hoop voor een verdeeld land
- Sybrand Buma: Tegen het cynisme
- Alexander Pechtold: Hoop voor de politiek (verschijnt binnenkort)
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Wie naar het lijstje kijkt, ziet dat vooral het woord hoop vaak voorkomt. De vraag is of die boodschap in boekvorm wel aanslaat bij het publiek. Van het vorige boek van Sybrand Buma werden er exact 511 verkocht. Het boek van Van der Staaij gaat over gesprekken die hij de afgelopen jaren heeft gevoerd, onder meer met Claudia de Breij met wie hij flink botste over ouderschap bij lesbische stellen.
De verkoopcijfers van politieke boeken zijn niet meteen reden voor een feestje, maar de SGP-lijsttrekker houdt de moed erin. "Het is wat mij betreft niet de bedoeling dat het een bestseller wordt. Het is voor iedereen die geïnteresseerd is in politiek en wil zien hoe mensen tot een mening komen. Politici zijn meer dan standpuntenmachines, het zijn mensen van vlees en bloed."
Luister hier naar het gesprek met Kees van der Staaij:
Poen en prestige
De SGP-voorman werd benaderd door de uitgeverij. Dat gebeurt meestal op die manier, zegt eigenaar Mai Spijkers van uitgeverij Prometheus. Hij is uitgever van het boek van Van der Staaij én van Buma. "Politiek geïnteresseerden kunnen met zo'n boek op een andere manier kennis nemen van de ideeënwereld of persoonlijke wereld van politici. Het levert een dienst aan de democratie, zou je kunnen zeggen."
Dienst aan de democratie, dat klinkt mooi, maar Spijkers geeft toe dat het vooral gaat om poen en prestige. "Het moet wat opleveren en we willen in bepaalde segmenten van de boekenmarkt een rol spelen."
Luister hier naar het gesprek met Mai Spijkers:
Momentum
Het tweede boek van Buma loopt een stuk harder dan zijn debuut, vertelt de uitgever. De eerste druk van 4000 boeken is al weg, morgen komt de herdruk. Het succes van zo'n boek wordt bepaald door een aantal factoren, weet de ervaren Spijkers. "Het momentum, de aanhang, maar ook hoe goed het boek is. Wat dat betreft is het politieke boek geen uitzondering op de regel."
Alleen de 'levensduur' van een politiek boek is wat korter, na de verkiezingen is het snel gedaan met de populariteit. Spijkers: "Je moet dus echt je momentum pakken."
Vanavond schuift Kees van der Staaij in Dit is de Dag aan om te praten over zijn boek. Klaver, Segers en Buma deden dat eerder al op NPO Radio 1:
Klaver:
Segers:
Buma: