Binnenland

'75.000 vluchtelingen in onmenselijke omstandigheden bij Jordaanse grens'

foto: Archieffoto ANPfoto: Archieffoto ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. '75.000 vluchtelingen in onmenselijke omstandigheden bij Jordaanse grens'

[NOS] De situatie voor zo'n 75.000 vluchtelingen die vastzitten in niemandsland bij de Syrisch-Jordaanse grens is in rap tempo verslechterd. Daarvoor waarschuwt Amnesty International. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn de omstandigheden inhumaan en is er een tekort aan voedsel, water en medicijnen.

Eind juni sloot Jordanië twee belangrijke grensovergangen na een aanval op grenswachters. Sindsdien wachten tienduizenden mensen aan de Syrische kant tot ze Jordanië binnen kunnen. Volgens Amnesty International worden hulporganisaties door de Jordaniërs al weken tegengehouden en kunnen zij alleen voedselpakketten afgeven door ze met kranen over de grenshekken te takelen.

Hepatitis

Door het gebrek aan voedsel zijn al veel mensen overleden, zegt Amnesty. Op videobeelden zijn massagraven te zien waar volgens de organisatie tientallen mensen zijn begraven.
Ook het gebrek aan medicijnen kost volgens Amnesty International mensenlevens. Zo zijn sinds juni zeker tien mensen overleden aan hepatitis. De meesten waren nog kind. Met medicijnen waren de doden te voorkomen geweest, zegt de organisatie.
Amnesty International geeft de internationale gemeenschap de schuld en zegt dat die gefaald heeft als het gaat om de vluchtelingencrisis. De organisatie pleit voor grootschalige hervestiging van de vluchtelingen. Vooral Europa laat het volgens Amnesty afweten.
"De politieke wil lijkt in Europa te ontbreken", zegt Emile Affolter van Amnesty op NPO Radio 1. Hij wijst erop dat landen in de regio al heel veel vluchtelingen opvangen.
Luister naar het gesprek met Emile Affolter:

De Jordaanse regering erkent dat de situatie bij de grens is verslechterd de afgelopen maanden, maar zegt dat de gesloten grenzen noodzakelijk zijn vanwege de dreiging van IS. Amnesty heeft daar begrip voor maar Affolter voegt eraan toe: "Jordanië heeft terecht zorgen, maar 75.000 mensen laten zitten zonder fatsoenlijke medische en humanitaire hulp is geen optie."
Begin juli trok Human Rights Watch ook al aan de bel. Ook toen zaten er al tienduizenden mensen vast. "De vluchtelingen zitten in de woestijn, in de brandende zon, met steeds minder water, eten en medicijnen", zei correspondent Sander van Hoorn er toen over.
Graven bij het kamp aan de Syrisch-Jordaanse grens

Ster advertentie
Ster advertentie