5 vragen over: waarom we nu juist méér vlees eten?
- Nieuws
- 5 vragen over: waarom we nu juist méér vlees eten?
Hoewel we in de supermarkt steeds vaker een vleesvervanger in ons mandje gooien, en we dus misschien denken dat we het best goed doen, is vreemd genoeg onze totale vleesconsumptie juist gestegen. Gemiddeld werd er vorig jaar bijna 40 kilo vlees gegeten, dat is een paar honderd gram meer dan een jaar eerder. Vooral kip is mateloos populair: jaarlijks eten we in Nederland ruim 185 miljoen kippen. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.
Anne Hillhorst is campagneleider bij Wakker Dier en beantwoordt vandaag in Stax&Toine 5 vragen over waarom we meer vlees zijn gaan eten.
1. We leken nou juist steeds meer vleesvervangers te gaan waarderen, verbaast het je?
"Het verbaast me zeker. Je ziet dat mensen actiever aangeven flexitariër te zijn, maar het lijkt te maken te hebben met hetzelfde mechanisme als bij sporten en daarna vinden wel een zak chips hebt verdiend. Als je een dagje geen vlees hebt gegeten, maar de dag daarna ga je uit eten met veel grotere porties. Dat maakt verschil."
2. Ik had toch het idee dat we vaker voor de vleesvervangers gingen, waarom zie je dat dan niet terug in de cijfers?
"Ja, je ziet wel vleesvervangers erg omhoog gaan. Mensen kiezen vaker voor een vegaburger, maar eten er niet minder gewone burgers om. Dat is het probleem."
3. Ik eet nog amper vlees en als ik dat doe ga ik naar de slager. Zijn we dan in ieder geval wel biologischer of diervriendelijker gaan eten?
"Het vlees van de slager is niet per definitie beter of biologisch. Het meeste vlees dat we eten, kopen we in de supermarkt. Zo'n 70 tot 80 procent. Hoewel diervriendelijker vlees wel wat stijgt, kopen verreweg de meeste mensen nog keurmerkloos, het laagste van het laagste. Biologisch vlees is nog altijd maar 5 procent van wat we eten."
4. Wat ook opvalt is dat we meer kip zijn gaan eten. Waarom is kip zo populair?
"Wat we kunnen concluderen is dat het gebeurt, de redenen zijn ingewikkelder. Kip wordt populairder dan rood vlees: want het is makkelijker, sneller, je kunt het snel in de pan gooien. Je ziet het ook veel in kant en klaarmaaltijden zitten. De impact op het milieu is lager en het is minder ongezond dan rood en bewerkt vleeswaren."
5. Stel je wil jezelf dan belonen na het eten van zo'n vleesvervanger met een stukje vlees maar je wil het wel goed doen. Waar moet je dan op letten?
"Kies van vlees dieren die goed leven hebben gehad en maak er dan ook echt een feestje van. Ga ervoor zitten, kies het goed uit. Biologisch, EKO of je kunt ook naar de Groene Weg slager. En lét op die keurmerken. Als je twijfelt Google even, wat betekent dit nou. Die drie sterren van de Dierenbescherming (die je op verpakkingen ziet, red.) hebben hartstikke veel zin, zij hebben echt een goed keurmerk. Dat geldt ook voor biologisch. En kijk goed om je heen bij de slager, als het biologisch is dan moet er ook iets aan de muur hangen."
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.