Hoe de overheid de overspannen woningmarkt moet aanpakken
- Nieuws
- Hoe de overheid de overspannen woningmarkt moet aanpakken
De huizenmarkt is totaal overspannen en dat komt doordat de overheid halfslachtig beleid voert. Aan de ene kant wil zij de vrije markt zijn werk laten doen. Tegelijkertijd wil ze de regie houden en stellen gemeenten allerlei eisen aan woningbouwprojecten. Hoog tijd dat de regering een keuze maakt, vindt hoogleraar Woningbouw dr. Peter Boelhouwer van de TU Delft.
Video niet beschikbaar
Er zijn te weinig huizen en wat er is, is te duur: vraag en aanbod sluiten gewoon niet aan. "Het is eigenlijk mis gegaan in 2011, in de crisis. De woningmarkt was aan het herstellen, transacties zaten weer op het oude niveau. En toen heeft de regering besloten om fors op de rem te trappen", zegt Boelhouwer. De woningbouwproductie halveerde van 85.000 nieuwe woningen in 2008 naar 42.000 in 2011.
Dat is wat er mis ging bij het aanbod op de woningmarkt, en dan is er nog de vraagkant. "De afgelopen jaren is die onvoorzien enorm opgelopen door (arbeids)migratie. We hebben een overschot van 80.000 mensen, die we ook nog eens hard nodig hebben." Dan krijg je dit soort problemen als een totaal verziekte woningmarkt, volgens dr. Boelhouwer.
De huizenmarkt