Binnenland
NOSNTR

Blauwtong spreidt zich versneld: Wat kan er tegen het virus worden gedaan?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blauwtong spreidt zich versneld: Wat kan er tegen het virus worden gedaan?

Op meer dan 2.900 boerenbedrijven is inmiddels blauwtong vastgesteld, een significante stijging van 650 gevallen sinds donderdag. Het virus treft vooral schapen hard, die vaak last krijgen van gezwollen gezichten en pijnlijke poten, en het overlijden van de dieren is helaas vaak het gevolg. De NVWA bevestigt deze ernstige situatie met hun recentste rapportage.

Video niet beschikbaar

Volgens Saskia Duives, voorzitter van de vakgroep Schapenhouderij bij LTO Nederland, is de situatie ernstig. "Het beeld van de NVWA is heel herkenbaar," vertelt Duives in Nieuws en Co. "Bij bedrijven waar is gevaccineerd en blauwtong optreedt, worden dieren ziek en sterven er een deel. Bij bedrijven zonder vaccinatie sterven veel meer dieren." Sinds dit voorjaar worden er vaccins ingezet, maar het virus verspreidt zich nog steeds snel. "Het vaccin biedt bescherming, maar minder goed dan we hadden gehoopt," legt Duives uit. "Ook blijkt dat niet alle boeren zich laten vaccineren. Onder schapenhouders is de motivatie groot vanwege de ernstige impact op de schapen, maar onder melkveehouders zijn er minder mensen kiezen voor vaccineren."

Dagelijkse verlies en onzekerheid

De oplopende besmettingen hebben een zware impact op de veehouders. Duives meldt dat er dagelijks zo'n 1.500 schapen sterven. "We maken ons ernstige zorgen," zegt ze. "Er is geen teken van verbetering." Duives ziet nog mogelijkheden om de verspreiding van blauwtong tegen te gaan. "Twee maatregelen kunnen helpen," zegt ze. "Ten eerste kan boosteren van schapen voor meer bescherming zorgen. Ten tweede zou het vergoeden van vaccins door de overheid de motivatie om te vaccineren onder melkveehouders kunnen verhogen en de financiƫle druk op schapenhouders verlichten."

In het verleden, zoals vorig jaar, stierven er 40 tot 50 duizend schapen aan blauwtong. Duives geeft aan dat de impact enorm is voor de sector, hoewel ze op dit moment niet verder ingaat op de specifieke gevolgen. Blauwtong blijft een ernstige dreiging voor de schapenhouderij in Nederland. De stijgende aantallen besmettingen en de ernstige gevolgen voor de dieren onderstrepen de noodzaak voor effectieve maatregelen en bredere vaccinatie-inspanningen.

Blauwtong

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie