Binnenland
BNNVARA

Knut die blauwtong overbrengt houdt niet van natte natuur

foto: Ad Bakker
  1. Nieuwschevron right
  2. Knut die blauwtong overbrengt houdt niet van natte natuur

Dit jaar kampt Nederland met een forse uitbraak van de veeziekte blauwtong. Het virus, dat niet gevaarlijk is voor mensen, wordt overgebracht door kleine muggen, ook wel knutten genoemd. Tussen natte natuur en blauwtong wordt wel eens een link gelegd, maar daar is geen enkele wetenschappelijke aanleiding toe, vertelt expert stekende insecten Piet Verdonschot.

Knut die blauwtong overbrengt houdt niet van natte natuur

Blauwtongveroorzakende knutten leven niet in natte natuur

Knutten worden regelmatig in verband gebracht met natte natuur. Niet onterecht, vindt Verdonschot: "In veengebieden als de Wieden-Weerribben kun je 's zomers helemaal lek geprikt worden door knutten." De vrees is dan ook dat het ontwikkelen van natte natuur leidt tot meer knutten, en daarmee meer blauwtong. Maar hoewel er een link bestaat tussen natte natuur en knutten, is er geen verband tussen natte natuur en blauwtong.

Dat zit zo: in Nederland bestaan zo’n 300 verschillende knuttensoorten. Van zes soorten weten we dat ze blauwtong over kunnen brengen. De larven van deze knutten leven op vochtige plekken met relatief veel dierlijk mest, bijvoorbeeld op natte weilanden met koeien of schapen, of in mestvaalten. De knutten die blauwtong overbrengen komen daarom vooral in agrarisch gebied voor. De larven van de soorten zijn afwezig in moerasgebieden of rietvelden. Verdonschot: "Het ontwikkelen van natte natuur leidt daarom niet tot meer blauwtong."

Uitbraak is stom toeval

Maar wat is dan de reden van deze uitbraak van blauwtong? Verdonschot: "Waarschijnlijk is het stom toeval." Knutten kunnen honderden kilometers afleggen. Door zich mee te laten voeren door de wind, of zich een handje te laten helpen, bijvoorbeeld door mee te liften met internationaal transport. Mogelijk is een besmette knut vanuit zuidelijk Europa op één van deze manieren het land binnengekomen en was dat de aanleiding van deze uitbraak.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie