Binnenland
BNNVARA

Euthanasieverzoeken op lange baan door druk op de zorg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Euthanasieverzoeken op lange baan door druk op de zorg

Het is deze maand 20 jaar geleden dat de Euthanasiewet van kracht ging in Nederland. Terwijl de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde vandaag een congres houdt om de wet te vieren, wordt er ook stil gestaan bij wat er nog beter kan. Zo lopen de wachtrijen voor euthanasie op en schuiven huisartsen, door oplopende druk, euthanasieverzoeken door naar het Expertisecentrum Euthanasie. In Vroeg! vertelt Fransien van ter Beek, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NVVE, waarom dit een probleem is en wat er nog beter kan aan de huidige wet.


Video niet beschikbaar

Van ter Beek vertelt dat tien jaar geleden de Levenseindekliniek, nu Expertisecentrum Euthanasie, werd opgericht als vangnet voor mensen die niet door hun eigen arts geholpen konden worden bij hun aanvraag voor euthanasie. Waar het centrum vooral bedoeld was om complexere zaken, zoals dementie en psychiatrische klachten, op te vangen, ziet de voorzitter nu dat er steeds meer 'makkelijkere' gevallen bijkomen. Hierdoor lopen de wachtlijsten voor euthanasie op: "Er is nu twee jaar wachttijd voor psychiatrische gevallen die in aanmerking willen komen voor euthanasie."

Doorschuiven verzoeken

Van ter Beek vermoedt dat deze lange wachtlijsten mede veroorzaakt wordt door huisartsen die, vanwege drukte, ervoor kiezen een euthanasietraject niet aan te gaan en het doorschuiven naar het Expertisecentrum of naar collega-artsen. Volgens Van ter Beek is dit geen goede ontwikkeling: "Juist de behandeld (huis)arts is in dit traject zo belangrijk, die heeft namelijk een vertrouwensband met de patiënt."

Nu is het een landelijk probleem dat de wachtrijen in de zorg steeds meer oplopen. Van ter Beek gelooft daarom ook niet in een 'quick fix' maar wel in het heil van de consulterende taak van het Expertisecentrum om huisartsen bij te staan in het traject naar euthanasie.

Verbeterpunten

Over het algemeen vindt Van ter Beek dat de Euthanasiewet goed in elkaar steekt, maar dat er ook verbeterpunten zijn. Zo is het volgens de voorzitter op dit moment niet mogelijk om een euthanasieverzoek in te dienen als je geen medische aandoening hebt. En alhoewel dit een kleine groep is, moeten we ook voor hen wat regelen. Verder vindt de voorzitter dat het qua uitvoering van de wet beter kan. "Artsen moeten veel meer praten met hun patiënten over de mogelijkheden van euthanasie, ook al vinden ze dat moeilijk."

Doorverwijzing

Op dit moment is het nog niet verplicht om patiënten door te verwijzen als een arts niet bereid is euthanasie te verlenen. Volgens Van ter Beek is dit wel wenselijk, zodat patiënten niet met hun vraag blijven zitten. "We respecteren de keuze van de arts, maar een arts heeft wil de zorgplicht om de patiënt door te verwijzen."

Wat Van ter Beek tenslotte nog beter zou willen zien, is de centrale registratie voor ingediende verzoeken. "Die worden op dit moment niet bijgehouden." Zo zijn er afgelopen jaar 7666 verzoeken voor euthanasie ingewilligd, maar er zijn veel meer aanvragen, waarvan een deel ook wordt afgewezen.

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het terug in de podcast van Vroeg!

Denk je aan zelfmoord? Bel of chat anoniem met Zelfmoordpreventie via 0800-0113

25-4 Hoe werkt de euthanasiewet in Nederland (niet)? - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie