CU bereid te praten over inperken asielzoekers als minder arbeidsmigranten naar Nederland komen
- Nieuws
- CU bereid te praten over inperken asielzoekers als minder arbeidsmigranten naar Nederland komen
De ChristenUnie is bereid te praten over het inperken van het aantal asielzoekers, maar stelt daar wel een aantal voorwaarden tegenover. Een van die voorwaarden is er dat minder arbeidsmigranten naar Nederland komen.
CU open voor gesprekken over asiel
"Als je over migrant wil praten, moet je over alle migratie praten", zegt ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers in het NOS Radio 1 Journaal.
Ontwrichtend
"Er wordt iedere keer geschermd met het feit dat een er stad als Deventer per jaar erbij komt in Nederland. Dat was vorig jaar inderdaad het geval, ruim 100.000", vertelt Segers. "Maar als je dan kijkt wie er in die stad wonen, wordt het grootste gedeelte van die stad bewoont door arbeidsmigranten. Dat zijn mensen die vanuit elders hier komen werken. Het zijn mensen die vaak onderbetaald en slecht gehuisvest worden. Dat is niet sociaal, heeft een ontwrichtende werking voor de landen daar en heeft ook grote sociale gevolgen hier."
Openstaande vacatures
Er worden door verschillende sectoren arbeidsmigranten naar Nederland gehaald om banen te vullen, die anders misschien moeilijk gevuld worden. "Er staan nog steeds mensen langs die kant die ook een kans zouden moeten krijgen. Tegelijker tijd als er wordt gesproken over dat migratie een druk op onze samenleving legt, dan zie ik dat probleem. Dan zie ik dat het om forse aantallen gaat, maar de grootste aantallen zijn arbeidsmigranten. Vervolgens moet je dus nagaan: willen we dat distributiecentrum wel? Willen we deze vorm van werk wel? Wat we in ieder geval niet willen, zijn te lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Dus je moet naar alle migratie kijken. Als je wil reguleren, moet je alle migratie reguleren."
Segers benadrukt dat hij arbeidsmigratie compleet stil wil leggen. "We kunnen niet zonder arbeidsmigranten. Als we dat nodig hebben, is er één ding wat zeker is: dat het tijdelijk is, dat de mensen goed worden gehuisvest, goed worden betaald, maar dat we ook zeker weten dat er geen Nederlanders langs de kant staan die geen kans hebben gekregen, maar het wel heel graag willen doen. Dat moeten we reguleren. Daarvoor moeten we naar Brussel, net zo goed dat we naar Brussel moeten om het vluchtelingenbeleid, het Europese migratiebeleid te reguleren. Ook daar zijn we van elkaar afhankelijk. Voor beide vormen van migratie geldt: we moeten de gang naar Brussel maken en de premier zal daarin voorop moeten."
Weg voorwaarts
Hiermee wil Segers een handreiking doen naar Nederland. "Het is een vraagstuk wat veel mensen bezighoudt, mensen maken zich zorgen. In ieder geval als het beeld ontstaat dat iedereen zomaar de grens over kan lopen en met hoeveel zijn we dan? Hoeveel mensen komen dan binnen? Dat zijn hele reële vragen, die moeten we beantwoorden. Maar de weg voorwaarts is niet dat we vervolgens in een politieke prestige strijd komen of dat we gaan armpje drukken over pestmaatregelen richting asielzoekers. Dat is gewoon niet de weg voorwaarts."
"De weg voorwaarts is dat we migratie gaan reguleren, beter weten wie er wel en niet binnenkomen. De enige weg voorwaarts is naar Brussel gaan en zeggen: wij willen afspraken maken over arbeidsmigratie en wij willen opvang en het verdelen van vluchtelingen willen we met elkaar doen. Niet dat het alleen een last is voor Italië, Spanje, Frankrijk, maar een last voor ons allemaal. En dat we dat op een humane, fatsoenlijke manier doen. Ook dat zal Europees beleid moeten zijn."
Rutte
Hiermee wil Segers zich ook tot Rutte richten. "Hij is een premier met een lange staat van dienst, heeft groot gezag. Hij is degene die naar Brussel kan gaan en dit voorop kan trekken. We praten er al jaren over. Ook over het reguleren van het vluchtelingenbeleid. Dat zal ook Europees moeten. We praten erover, we komen niet verder. Ik denk dat hij degene is die wel voor een doorbraak kan zorgen."
RJN CU asiek
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.