Binnenland
MAX

Hoe één website tienduizenden examenleerlingen op weg helpt: 'Gaan door waar het klaslokaal stopt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe één website tienduizenden examenleerlingen op weg helpt: 'Gaan door waar het klaslokaal stopt'

De examenkandidaten werken zich weer volop in het zweet om de belangrijkste toetsen van hun middelbare schooltijd met succes af te leggen. Een groot struikelblok voor velen is het wiskunde examen. Maar gelukkig is er ook hoop! Wiskundedocent Jurgen de Bont vertelt in Villa VdB hoe hij samen met een paar collega’s 15.000 filmpjes maakte om meer inzicht te bieden in het ingewikkelde vak.

Video niet beschikbaar

Knobbel

De Bont snapt dat scholieren problemen hebben met wiskunde, maar hij heeft het zelf altijd als enorm leuk ervaren. "Ik ben zelf op de mavo begonnen en het was het enige vak waar ik echt goed in was." Niet alleen aanleg, maar ook een fijne docent is volgens de Bont erg belangrijk. Hij is zijn eigen docent dan ook heel erg dankbaar. "Mijn liefde voor wiskunde is eigenlijk begonnen bij meneer Bode, hij heeft mij heel erg geïnspireerd en kon het ook heel goed uitleggen."

Dagelijks leven

Toch wordt er ook vaak gevraagd wat je in het dagelijks leven aan wiskunde hebt. Heb je die kennis over de sinus en cosinus nou echt nodig? Zeker hebben we die nodig. Volgens de Bont wordt het alleen maar belangrijker. "Overal waar je om je heen kijkt is wiskunde. De gebouwen, de auto's, de satellieten. Daar heb je de bèta vakken hard voor nodig en wiskunde is daar een onderdeel van. Daarmee doe je de calculaties." We moeten dus zeker niet denken dat we zonder wiskundigen kunnen.

Opkrikken

Toch erkent de wiskundedocent ook dat de motivatie voor en het niveau van wiskunde op de middelbare scholen achteruit gaan. Maar met wiskunde.net hoopt hij met zijn collega's een flink verschil te maken. "Als het ons lukt om het gemiddelde Nederlandse niveau met twee, drie, vier, of vijf tienden naar boven te halen, dan neem ik daar een goed biertje op." Dat doen de online docenten voornamelijk door verder te gaan, waar het klaslokaal stopt. "Je docent heb je maar drie uur in de week. En bij ons kun je natuurlijk 24 uur per dag, 7 dagen in de week terecht. Wij leggen én de theorie én ook alle opgaven uit."

Dus mocht je uiteindelijk je wiskunde examen toch halen door de filmpjes van de Bont, dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Want in de examenperiode worden de filmpjes iedere dag meer dan 100.000 keer bekeken.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie