Binnenland
NOS

Zoon Taghi uitgeleverd: 'Er zijn aanwijzingen dat hij de rol van zijn vader heeft overgenomen'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Zoon Taghi uitgeleverd: 'Er zijn aanwijzingen dat hij de rol van zijn vader heeft overgenomen'

Faissal Taghi, de 23-jarige zoon van Ridouan Taghi, is uitgeleverd aan Nederland. Hij wordt door het OM beschouwd als sleutelfiguur in de criminele organisatie van zijn vader. "Er zijn aanwijzingen dat hij op enig moment de rol van zijn vader heeft overgenomen."

Video niet beschikbaar

Faissal Taghi werd in augustus 2023 opgepakt in de Verenigde Arabische Emiraten, op verzoek van Nederland. Het duurde nog een jaar voordat hij daadwerkelijk uitgeleverd werd. "Hij heeft zich verzet tegen zijn uitlevering. Bij de rechtbank, bij het Hof en bij de hoogste instantie in Dubai. Daarom heeft het een jaar geduurd", zegt Ferry van Veghel, persofficier van het OM. In Nederland zou die procedure ook enige tijd duren, vertelt hij.

Criminele organisatie

Het verzoek van Nederland kwam omdat hij verdacht wordt van deelname aan de criminele organisatie van zijn vader. "Hij hield zich bezig met de grootschalige handel van verdovende middelen, witwassen en het voorbereiden van geweldsdelicten."

Er zijn aanwijzingen dat Faissal Taghi op enig moment de rol van zijn vader heeft overgenomen, zegt Van Veghel. "Daar zijn meerdere aanwijzingen voor, onder meer door communicatie die stond op gekraakte telefoons."

Tegelijk met Taghi is er een andere man van 46 uitgeleverd, die vorig jaar werd gearresteerd in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. "Hij wordt verdacht van de grootschalige handel in verdovende middelen", vertelt de persofficier.

Toevallig

Dat zij tegelijk naar Nederland zijn gekomen is toevallig. "De uitlevering werd ongeveer tegelijktijdig toegelaten. Dus daarom besloten we om te kijken of we beide verdachten tegelijk konden ophalen. Dat is gelukt." De man speelt geen rol in het dossier Taghi, zegt Van Veghel.

Ster advertentie
Ster advertentie