Binnenland

Is onze fietsveiligheid in gevaar?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Is onze fietsveiligheid in gevaar?

[NTR] Uit de cijfers van VeiligheidNL blijkt dat in 2018 naar schatting 66.800 Spoedeisend hulp (SEH)-bezoeken plaatsvonden als gevolg van ernstig letsel door een verkeersongeval. In 70 procent van de gevallen was er sprake van een fietsongeval. Podcast De Spaak onderzoekt in een nieuwe aflevering of de veiligheid van het fietsen in gevaar is.

De veiligheid van het fietsen is in gevaar

Quote

Als mensen alleen maar naar zo'n schermpje kijken heeft dat een negatieve invloed, daar ben ik heilig van overtuigd

Dick de Waard

Het aantal fietsongevallen steeg zelfs met 31 procent. De Groningse verkeerspsycholoog Dick de Waard toont zich bezorgd. Hij doet al jaren onderzoek naar de veiligheid van fietsen. Zo onderzocht hij de effecten van bellen en appen op de fiets.

Wat gebeurt er in ons hoofd als we appen op de fiets? De Waard: "Er is sprake van verdeelde aandacht. Je moet je aandacht verdelen tussen het verkeer en je telefoon. Wat vooral opviel: bij bellen valt het nog mee, dat geeft een kleine verdeling in de aandacht. De grote verandering is de komst van de smartphone; nu kijken we naar een klein schermpje onder het fietsen. Dat heeft een verslechtering van de veiligheid tot gevolg gehad."

Oplossingen

Er worden veel oplossingen in techniek gezocht. Wat te denken van het vergevingsgezinde fietspad? Fietsfitter Bart Hendriks constateert, een beetje tot zijn eigen verbazing, dat bepaalde fietsers nooit vallen. De Spaak onderzoekt: hoe staat het met de fietsveiligheid, wat zijn de problemen en waar moeten we de oplossingen zoeken?

De Spaak

De Spaak is een wekelijkse podcast over het gewone fietsen. Fietsjournalist Jeroen Dirks probeert de niet alledaagse verhalen te vertellen achter onze meest vanzelfsprekende bezigheid. De Spaak is een productie van NTR en NPO Radio 1. Luister De Spaak hier of via je favoriete podcast app.

Ster advertentie
Ster advertentie