Binnenland
NOS

Nieuwe strandvlaggen moeten verwarring voorkomen en gevaar duidelijker maken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe strandvlaggen moeten verwarring voorkomen en gevaar duidelijker maken

Met het strandseizoen in aantocht, komen er dit jaar nieuwe waarschuwingsvlaggen langs de Nederlandse kust. Tot nu toe gebruikten we kleuren zoals rood, geel en rood-geel om te waarschuwen voor gevaren in zee, maar veel strandgangers bleken de betekenis van deze vlaggen niet goed te begrijpen. Chris Olivers van de Vrije Universiteit Amsterdam deed onderzoek naar dit probleem en legt uit waarom het oude systeem niet goed werkt.

Video niet beschikbaar

"Het begrip van de huidige vlaggen is belabberd", aldus Olivers. Dat komt volgens hem omdat mensen de vlaggen te weinig zien en ze er niet op letten als ze naar het strand gaan. "Ze gaan een dagje uit en denken dan niet meteen aan veiligheid." Ook is het kleurgebruik intern inconsistent en daarom verwarrend. Mensen zien bijvoorbeeld een gele vlag niet als heel gevaarlijk, omdat de rode vlag 'zwaarder' is. "Sterker nog, drie op de vier mensen gaan nog het water in bij een gele vlag, terwijl het advies juist is om niet te zwemmen."

"De rood-gele vlag associƫren mensen ook met gevaar, maar deze vlag betekent eigenlijk dat er toezicht is en dat er mensen aan het opletten zijn om de boel veilig te houden." Verkeerde associaties zijn dus een groot probleem.

Nieuwe vlaggen

De nieuwe vlaggen blijven dezelfde kleuren gebruiken om consistent te blijven met het internationale systeem, maar krijgen extra symbolen. De rode vlag toont een afbeelding van iemand die zwemt met een rood verbodsbord erdoor. De rood-gele vlag toont een badmeester op een stoel, symbool voor toezicht. En de gele vlag toont een drenkeling, met de boodschap dat het gevaarlijk is om het water in te gaan.

Teksten

Bovendien worden er teksten toegevoegd. "In het Engels", vertelt Olivers. "Daar hebben we voor gekozen omdat een relatief groot deel van de bezoekers op Nederlandse stranden uit het buitenland komt. Bovendien gaan we er vanuit dat de meeste Nederlanders wel weten wat 'warning' of 'do not swim' betekent."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie