Binnenland

Trump zet voet op Noord-Koreaans grondgebied als eerste Amerikaanse president

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump zet voet op Noord-Koreaans grondgebied als eerste Amerikaanse president

De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un hebben elkaar de hand geschud op de grens van Noord- en Zuid-Korea. Vervolgens zette Trump op uitnodiging van Kim voet op Noord-Koreaanse bodem. Daar poseerden ze voor de pers. Nooit eerder was een Amerikaanse president in Noord-Korea.

Trump heeft Kim uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis. De nucleaire gesprekken worden binnenkort hervat, de sancties blijven voorlopig van kracht.

Kim zei: "Ik geloof dat we met een ontmoeting op deze plek, die een symbool is van verdeeldheid en een vijandig verleden, aan de wereld laten zien dat er sprake is van een nieuwe werkelijkheid en dat we positief verder kunnen."

Trump bedankte Kim dat hij op zijn uitnodiging is ingegaan en noemde het bezoek "heel historisch" en een geweldige dag voor de wereld. Daarna bedankte hij de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in die het bezoek mogelijk heeft gemaakt. Gisteren werd het geregeld, na een tweet van Trump.
Trump en Kim wandelden samen de grens over naar Zuid-Korea, het moment waarop Trump zei dat Kim welkom is in Washington. In het Vredesgebouw, vlak bij de grens, spraken ze een uur lang achter gesloten deuren met elkaar.

Nucleaire onderhandelingen

Bij het gesprek was ook de Zuid-Koreaanse president aanwezig. Na afloop zei Trump dat de nucleaire onderhandelingen binnen enkele weken hervat worden. Daarbij is snelheid niet het voornaamste oogmerk. Het resultaat telt.
Geflankeerd door Moon zei hij dat de drie hebben afgesproken om teams samen te stellen om "te onderzoeken of er iets bereikt kan worden". Het Amerikaanse team zal worden geleid door minister van Buitenlandse Zaken Pompeo.
"Niemand weet hoe de dingen uitpakken, maar dit was zeker een legendarische, zeer historische dag", zei Trump. "Die zal nog historischer worden als er iets uit voortkomt."
De sancties tegen Noord-Korea blijven voorlopig van kracht, zei Trump. Hij sluit niet uit dat de strafmaatregelen worden afgezwakt als er voortgang wordt geboekt in de onderhandelingen.
Trump zei dat hij Kim heeft gezegd dat hij naar de VS kan komen "als de tijd daar rijp voor is". Kim mag van Trump zelf het moment bepalen. Het is niet duidelijk of de Noord-Koreaanse leider de uitnodiging accepteert.
Kim horen spreken
Kim zei voorafgaand aan het gesprek bereid te zijn om het "ongelukkige verleden" achter zich te laten. Hij zei dat dat niet mogelijk zou zijn zonder de "uitstekende relatie" die hij met Trump heeft.
Trump wees de journalisten op de "unieke omstandigheid" dat ze Kim kunnen horen spreken. "Hij geeft nooit persconferenties." Hij noemde ook dat historisch.
Voor zijn ontmoeting met Kim bracht Trump een bezoek aan de gedemilitariseerde zone. Ook daar was nooit eerder een Amerikaanse president op bezoek geweest.
Trump was eerder op de dag met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in per helikopter naar Panmunjom gevlogen. Dat is het 'vredesdorp' waar in 1953 de wapenstilstand tussen het noorden en het zuiden werd getekend. Staand op een uitkijkpost legden Amerikaanse militairen aan Trump uit wat er te zien is in het gebied, onder meer het Kaesong industrieel complex, waar Noord en Zuid met elkaar samenwerken. Een groot aantal militairen en medewerkers vergezelde hem, onder wie zijn dochter Ivanka.
Trump zegt dat er al veel is bereikt in de gesprekken met Noord-Korea. Volgens hem was het nucleaire gevaar dat van Noord-Korea uitging na zijn eerste ontmoeting met Kim, vorig jaar in Singapore, al geweken.
Een oud-medewerker van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt in een reactie dat Noord-Korea sinds 'Singapore' waarschijnlijk genoeg nucleair materiaal heeft geproduceerd voor nog eens acht tot tien kernwapens, en een aantal korteafstandsraketten heeft getest die kernwapens zouden kunnen afschieten en moeilijk neer te halen zijn.
Bij zijn ontmoeting met Amerikaanse militairen die in Zuid-Korea zijn gelegerd, zei Trump dat het bezoek aan Moon al enkele maanden geleden was afgesproken toen hij had gezegd dat hij graag de gedemilitariseerde zone wilde bezoeken. Hij zette zoals de traditie dat wil zijn handtekening op de muur van de legerbasis.

Hallo zeggen

Trump is in Zuid-Korea na zijn bezoek aan de G20-top in de Japanse stad Osaka. Gisteren zei hij in een tweet dat hij graag even 'hallo' wilde zeggen tegen Kim als hij toch in de buurt was. Hij zei dat het veel zou betekenen als hij Kim de hand zou kunnen schudden.Dit zei Trump over de ontmoeting op een persconferentie:
Het was vandaag de derde ontmoeting tussen de twee leiders. Trump wil dat Noord-Korea zijn nucleaire programma opgeeft, maar de eerdere ontmoetingen hebben niet geleid tot harde afspraken.

'Moedig'

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in prijst "de moed" van de twee leiders om elkaar te ontmoeten. Hij zei dat een ontmoeting hoop brengt voor iedereen en dat hij hoopt dat Trump de geschiedenis ingaat als de Amerikaanse president die vrede heeft gebracht op het Koreaanse schiereiland.
De laatste keer dat de twee leiders elkaar spraken, was in de Vietnamese stad Hanoi. Die ontmoeting liep uit op een mislukking. Daarna verslechterde de verstandhouding tussen de twee landen weer.
Toen Trump net president was, liet hij zich laatdunkend uit over Kim Jong-un ("little rocket man is bezig aan een zelfmoordmissie") en zei hij bereid te zijn Noord-Korea desnoods te vernietigen. Kim op zijn beurt sprak zeer negatief over Trump.
In de periode daarna verbeterde de verstandhouding aanzienlijk en na intensieve voorbereidende gesprekken kwam het tot een eerste ontmoeting, vorig jaar juni in Singapore.
Ster advertentie
Ster advertentie