Binnenland
NOS

Nederlands Forensisch Instituut verzamelt inktsporen in de strijd tegen plofkraken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlands Forensisch Instituut verzamelt inktsporen in de strijd tegen plofkraken

Het NFI, het Nederlands Forensisch Instituut, heeft een inkt-databank opgezet. Deze databank bevat gegevens over inkt die over biljetten in geldautomaten wordt gesproeid tijdens een plofkraak. Die inkt verschilt namelijk per automaat, en daarmee verschillen ook de sporen die achterblijven op bankbiljetten of kleding van plofkrakers. Monique Wesselink, onderzoeker bij het NFI, vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Een van de maatregelen die banken nemen tegen plofkraken, is het toevoegen van veiligheidsinkt aan geldcassettes. Wanneer criminelen een geldautomaat opblazen, raakt in ieder geval een deel van het geld besmeurd met inkt en daardoor onbruikbaar.

De gekleurde, onuitwisbare inkt belandt niet alleen op biljetten, maar ook vaak op de kleding van plofkrakers. Als de politie ergens geld of een jas vindt met inktresten, worden die naar het NFI gestuurd voor nader onderzoek. Iedere veiligheidsinkt heeft namelijk unieke kenmerken. Door deze microscopisch kleine deeltjes te bekijken, kan het NFI bepalen uit welke geldautomaat de inkt afkomstig is.

"We hebben een bestand in de computer waar heel veel van die verschillende soorten inkt vermeldt staat", vertelt onderzoeker Monique Wesselink van het NFI. De politie kan dan aantonen dat een verdachte plofkraakgeld in handen heeft gehad en dus mogelijk bij het misdrijf betrokken was.

Toename in plofkraken

In de nieuwe databank van het NFI zitten inktgegevens van geldautomaten uit Nederland en Duitsland. Twee jaar geleden deed het NFI nog slechts vier inktonderzoeken, dit jaar waren het er al 70.

Die toename komt vooral door de vele plofkraken in Duitsland. Daarbij is de afgelopen vijf jaar meer dan 100 miljoen euro buitgemaakt, voornamelijk door Nederlandse criminelen. Zij slaan hun slag over de grens sinds geldautomaten in Nederland betere beveiliging hebben of helemaal zijn weggehaald.

Toch zijn ook Duitse banken bezig met een inhaalslag op beveiligingsgebied. Voor het eerst is het aantal plofkraken daar flink gedaald. Dit jaar waren er tot nu toe 165 plofkraken, tegenover 370 vorig jaar. Naast betere beveiliging is de daling vermoedelijk ook een gevolg van de arrestatie van tientallen Nederlandse plofkrakers.

Uitbreiden met gegevens

De politie ziet intussen dat plofkrakers steeds verder reizen in Europa. Er zijn ook al explosies bij geldautomaten geweest in Zwitserland, Oostenrijk, Frankrijk en Tsjechiƫ, mogelijk gepleegd door Nederlandse criminelen.

Het NFI wil de databank dan ook het liefst uitbreiden met gegevens uit andere Europese landen. Volgens het forensisch instituut is het initiatief een goede aanvulling op de eerder opgerichte glasdatabank. Daarmee kan worden achterhaald of glassplinters afkomstig zijn van een bepaalde plaats delict, zoals bijvoorbeeld een plofkraak.

Nederlands Forensisch Instituut verzamelt inktsporen in de strijd tegen plofkraken

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie