Binnenland
BNNVARA

Na het stikstofprobleem komt de fosforcrisis

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Na het stikstofprobleem komt de fosforcrisis

In sommige gebieden in Nederland moet de stikstofuitstoot met wel 80% omlaag. Dat schrijft NRC, op basis van nog niet gepubliceerde kabinetsplannen. Dit zou grote gevolgen kunnen hebben voor de boeren rond bijvoorbeeld het Brabantse natuurgebied de Peel en de Gelderse vallei. Massale uitkoop lijkt onvermijdelijk. Volgens een groep Utrechtse wetenschappers is deze aanpak van het stikstofprobleem veel te eenzijdig. Sterker nog, het zou zelfs slechter kunnen uitpakken voor de natuur als niet ook het fosforprobleem wordt aangepakt. , zegt milieukundige Jerry van Dijk van de Universiteit Utrecht, in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Fosfor is naast stikstof en kalium een belangrijke voedingsstof voor planten om te groeien. Fosfaat (verbinding van fosfor en zuurstof) wordt gewonnen uit fosfaaterts in mijnen in landen als China, Marokko en Algerije. De makkelijk winbare voorraad hiervan is eindig. 80% van het gewonnen fosfaat wordt gebruikt voor de productie van kunstmest.

Juiste verhouding

En daar wringt de schoen. Want fosfaat hoopt zich op in de bodem (landbouwgewassen nemen niet alles op), maar spoelt ook uit naar het oppervlaktewater. En dat is slecht voor de waterkwaliteit en biodiversiteit. Belangrijk is dat de verhoudingen tussen de voedingsstoffen stikstof, fosfor en kalium in de bodem in orde is.

Volgens Van Dijk komen veel bedreigde plantensoorten juist voor op plekken waar relatief weinig fosfor in de bodem zit. Als je de stikstofuitstoot terugdringt in een bepaald gebied, kan dat betekenen dat de relatieve concentratie aan fosfor juist toeneemt, met alle gevolgen van dien.

Europa

"Ons kabinet pakt de grote problemen niet in samenhang aan, net alsof het stikstofprobleem, de overbemesting en het klimaatprobleem niets met elkaar te maken hebben. En dat is onterecht", aldus Van Dijk. Hij en zijn Utrechtse collega's vinden dat het kabinet veel te veel focust op de aanpak van het stikstofprobleem.

Tientallen miljarden heeft de regering hiervoor gereserveerd. Honderden Haagse ambtenaren zijn er inmiddels dagelijks mee bezig. Terwijl er volgens de wetenschappers nauwelijks aandacht is in Den Haag voor het 'fosforprobleem'. In Nature Reviews Earth & Environment pleiten ze deze week voor een Europese nutriënten richtlijn, die het gebruik van stikstof en fosfor door de landbouw regelt.

Fosfaatcrisis

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie