Binnenland
AVROTROS

62% overweegt resomeren ondanks 'lugubere imago'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 62% overweegt resomeren ondanks 'lugubere imago'

Begraven, cremeren of toch resomeren? Vanaf volgend jaar is die laatste optie, waarbij een lichaam in een vloeistof wordt opgelost, waarschijnlijk ook een mogelijkheid. Uit een poll van Radar blijkt dat 62% van de stemmers deze nieuwe manier van lijkbezorging zou overwegen, al vinden veel mensen het nog een luguber idee.

Een aantal jaar geleden peilde uitvaartorganisatie Yarden ook al of mensen resomeren overwogen, maar toen gaf nog maar 20% aan voor de optie te kiezen. Yarden-directeur Sabrina Franken is dan ook enthousiast over de interesse die uit de Radar-poll blijkt. "Het is altijd goed als mensen meer keuzes krijgen in hoe zij hun uitvaart regelen, dus hier word ik wel heel blij van", vertelt ze in Stax&Toine.

Toch ontving Radar ook veel vragen en twijfels over het resomeren van een lichaam. Vooral de kosten hebben invloed op de voorkeur van lijkbezorging, blijkt uit de reacties "Daar kan ik wel wat over zeggen", licht Franken toe. "Het lijkt erop dat resomeren in ieder geval niet duurder gaat worden dan cremeren, mogelijk zelfs goedkoper. Dat weten we pas zeker als we ermee beginnen, maar tot nu toe denken we dat het niet duur hoeft te zijn."

Video niet beschikbaar

Bij Dierenuitvaartcentrum Venlo werken ze al een tijdje met de nieuwe vorm van lijkbezorging, al gaat het dan nog om dieren. "We zijn de eerste van Europa die deze techniek gebruikt", vertelt Sandro Volpe. Het kan nog een jaar duren totdat resomeren ook bij mensen mogelijk is, omdat er nog een wetswijziging moet komen.

Volgens hem zijn er een hoop misverstanden waardoor mensen een luguber beeld van resomeren kunnen hebben. "In films zie je het vaak heel extreem: met bubbels en stinklucht, maar dat is in het echt niet zo. Mensen die ik een rondleiding geef door mijn uitvaartcentrum vinden het daarna een heel mooie manier."

Zelf ziet hij resomeren ook wel zitten. "Vroeger koos ik voor begraven, omdat ik het een naar idee vind om in een vuur te liggen bij een vlamcrematie. Maar nu ik dit zie bij dieren, weet ik zeker dat ik dit ook wil als ik zelf kom te overlijden." Het is tenslotte ook een duurzame keuze, en dat speelt bij Volpe ook mee: "Ik wil de wereld goed achterlaten voor mijn kinderen."

In Venlo hopen ze op termijn ook te beginnen met het resomeren van overleden mensen. "Mijn schoonfamilie heeft een uitvaartbedrijf, ook hier in Venlo. En we zijn alvast begonnen met het importeren van de juiste apparatuur." Yarden-directeur Sabrina Franken verwacht in 2022 de eerste resomeringen te kunnen doen.
"Al ligt het natuurlijk aan hoe snel het wetsvoorstel door de Eerste en Tweede Kamer komt," licht ze toe.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie