Waterbeheer moet anders: niet anticiperen op te veel water, maar juist op te weinig
- Nieuws
- Waterbeheer moet anders: niet anticiperen op te veel water, maar juist op te weinig
Hoe we nu met waterbeheer omgaan is verkeerd, stelt hydroloog Ruud Bartholomeus. We hebben ons eigenlijk altijd gericht op te veel water, nu moeten we anticiperen op te weinig water, zegt hij bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Er is al 33 dagen nagenoeg geen druppel regen in Nederland gevallen. Dus hebben we te maken met een droogterecord, ondanks het natte voorjaar. Dit gaat steeds vaker voorkomen, ziet Bartholomeus, werkzaam bij wateronderzoeksinstituut KWR. Hij pleit daarom voor een omslag in waterbeheer.
Neerslagverdeling is veranderd
"We worden geconfronteerd met een klimaat dat sneller verandert dan we hadden voorzien. We krijgen al veel eerder te maken met extreme droge periodes. En dan moet eigenlijk de conclusie zijn dat de huidige manier van waterbeheer niet is ingericht om hiermee om te gaan." We hebben ons eigenlijk altijd gericht op te veel water, nu moeten we anticiperen op te weinig water, vindt hij.
Jaarrond is het in Nederland de laatste eeuw steeds meer gaan regenen, vertelt hij. "Alleen zie je dat die neerslagverdeling veranderd is. In de winter valt er meer neerslag. In de zomer is het langdurig droog en als het dan regent, dan valt het in piekbuien."
Grond de belangrijkste plek
We moeten iets verzinnen, zegt hij, om dat water vast te houden, vanuit de winter naar dat voorjaar toe tot in de zomer. "En de belangrijkste plek om dat water vast te houden of in op te slaan, is onder de grond in het grondwatersysteem. Dat vraagt om minder ontwatering, en minder sloten, zodat het water wat de grond in kan sijpelen, ook in die ondergrond opgeslagen blijft."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!