De cultuursector herstelt maar moeizaam na corona
- Nieuws
- De cultuursector herstelt maar moeizaam na corona
Het herstel van de Nederlandse cultuursector gaat nog moeizaam. Dat ziet nu ook de politiek waardoor er onlangs 135 miljoen euro wordt uitgetrokken om de sector er bovenop te helpen. We kennen de beelden van overvolle poppodia inmiddels weer, maar hoe gaat het met de kleinere theaterzalen? Of de net afgestudeerde kunstschilder?
In Vroeg! spraken Jorgen Tjon A Fong, directeur van theater De Kleine Komedie in Amsterdam, en Jan Jaap Knol, directeur van de Boekmanstichting, die onderzoek doet naar cultuurbeleid, over het herstel van de cultuursector.
De schade van twee jaar corona
De cultuursector heeft littekens opgelopen na een lange periode van onzekerheid en onduidelijkheid vertellen Tjon A Fong en Knol. De Boekmanstichting deed onderzoek naar de effecten van de sluitingen, en daar zag je een dramatische terugval in de bezoekersaantallen. Het is nog maar de vraag of dat makkelijk herstelt. Veel mensen zagen de verhalen van gesloten theaters en werkloze kunstenaars, maar daarnaast waren er nog andere effecten. Volgens Knol moet de schade van de jeugd die voor een lange tijd niet van cultuur kon genieten, niet onderschat worden. Daardoor hebben jongeren een bezoek aan het theater, een museum of de bioscoop niet in hun systeem zitten.
Theater de Kleine Komedie heeft hier minder last van legt Tjon A Fong uit. Zij zien juist een toename van het aantal jonge bezoekers. Dat komt niet alleen door extra promotie via de kanalen. Omdat voorstellingen nu minder snel uitverkocht raken, hebben jongeren, die sowieso meer latere beslissers zijn, meer kans om een kaartje te kopen van cabaretiers die ze kennen van tv of online kanalen.
Oplossingen vanuit Den Haag
Tjon A Fong is blij dat er nu urgentie leeft bij beleidsmakers, maar mist nog enkele houvast voor de toekomst: "Wat wij nog nodig hebben, is hoe vertaalt zich dat? Dat het nu aan verschillende sectoren wordt overgelaten om zelf scenario's te ontwikkelen mochten we met een volgende vorm te maken hebben dit najaar. Ik vind dat een vrij ingewikkelde keuze, want je kan het niet aan de sectoren over laten. Gebruik die routekaarten die zijn aangeboden, bijvoorbeeld door de Taskforce".
Er wordt nu 135 miljoen euro uitgetrokken om de culturele sector er bovenop te helpen. Knol is erg blij dat er nu veel aandacht komt voor het betrekken van jongeren bij de cultuursector. Het gaat ook naar jonge makers, en onafhankelijke producenten, die nu meer ruimte krijgen voor investeringen. Maar, er zijn ook kanttekeningen bij te plaatsen volgens Knol: "Hoe structureel en hoe fundamenteel lijdt dat tot verbeteringen? Met name voor de arbeidsmarkt zou je meer moeten doen dan de pilots die nu worden aangekondigd".
En dan is er nog de angst voor een nieuwe golf. Als de cultuursector onverhoopt
Benieuwd naar het hele gesprek met Jan Jaap Knol en Jorgen Tjon A Fong? Beluister dan hier de Podcast van Vroeg!