Verschilt Moderna van Pfizer? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur
- Nieuws
- Verschilt Moderna van Pfizer? Vragen en antwoorden uit het coronaspreekuur
Een dag na de persconferentie met weinig versoepelingen zijn er nog steeds veel vragen. Joyce Henzen, sociaal verpleegkundige team infectieziekte-bestrijding van de GGD IJsselland, probeert alle vragen te beantwoorden in het coronaspreekuur van Stax&Toine.
Video niet beschikbaar
Simone: Vandaag heeft Nederland acht miljoen extra doses Moderna besteld, wat zijn de verschillen tussen de vaccins?
Pfizer en Moderna zijn RNA vaccins, vertelt Henzen. "Dit zijn vaccins die geen virus bevatten, maar wel instructies bevatten om spijker-eiwitten te maken. De spijker-eiwitten zijn de uitsteeksels aan de buitenkant van het virus. Met deze instructies maakt je lichaam deze eiwitten na. Ons afweersysteem wordt hierdoor geactiveerd."
Bij het Astra-Zenica virus is het net even anders. "Dit is een vector-vaccin, dit virus wordt gemaakt van een bestaand virus. Hierbij wordt de genetische code van het coronavirus aan toegevoegd, dit wordt een vector genoemd. Deze vector kan geen virus veroorzaken maar stimuleert wel je immuunsysteem."
Marianne: Moeten we niet meer kijken naar een gezonde levensstijl in plaats van alleen maar vaccineren?
Een gezonde levensstijl is zeker belangrijk om rekening mee te houden, vertelt Joyce. "Maar het is helaas niet zo dat je alle ziektes kan voorkomen met een gezonde levensstijl, het is een onderdeel van. Als wij ergens ziek van worden, spelen meerdere factoren een rol. Bij het coronavirus is vaccinatie nodig om kwetsbaren te beschermen. Je ziet nu ook dat gezonde mensen in het ziekenhuis belanden, ook al lopen ze hard, eten ze gezond en nemen voldoende rust."
Maria: Waarom kan een aanmelding bij de teststraat kan niet volstaan met het tonen van een legitimatie en de kaart van de zorgverzekering?
"Daarvoor zijn twee reden, we willen zo zorgvuldig te werk gaan. Als je verschijnt bij de teststraat met een ID-kaart weten niet zeker dan dat je degene bent die de afspraak heeft gemaakt. Om dat zeker te weten hebben we het BSN-nummer en ID-kaart nodig. Als de test geanalyseerd wordt, wordt opnieuw getest dat jij daadwerkelijk diegene bent. Daarnaast is het een wettelijke taak van de GGD om een behandelovereenkomst aan te gaan wanneer iemand positief is", vertelt Henzen.
“Hiervoor is het wettelijk geregeld dat we de gegevens nodig hebben om het bron- en contactonderzoek uit te voeren."
Meer vragen? Stel je vragen via de NPO Radio 1-app of mail naar staxentoine@avrotros.nl en hoor je antwoord van maandag tot en met donderdag tussen 15.30 en 16.00 uur terug in het coronaspreekuur van Stax&Toine.