5 vragen over: de griepprik
- Nieuws
- 5 vragen over: de griepprik
Een hoop nieuws over de griepprik. Er is een dreigend tekort, huisartsen hebben moeite om iedereen te vaccineren, en in deze tijd kan het een hoop verwarring met het coronavirus schelen. Tijd voor vijf vragen over dit prikje. Natuurlijk beantwoord door de vaste huisarts van Stax&Toine: Roy Beijaert.
Video niet beschikbaar
1. Is het effect bewezen? Sommigen, onder wie specialist ouderengeneeskunde Bert Keizer, zeggen van niet.
"Bert Keizer heeft een gewaardeerde kritische mening, waar we absoluut rekening mee moeten houden. Bert zegt: 'ik ga het pas geloven als je een dubbelblind onderzoek hebt gedaan', dus dat je een heleboel mensen vaccineert met gewoon water en de andere mensen met het influenza-vaccin. Maar dat onderzoek vinden de meeste mensen niet ethisch. In Nederland doet het RIVM jaarlijks onderzoek en de WHO ook. Voor mij bewijst dat voldoende dat het vaccin absoluut werkt."
2. Je kunt soms alsnog ziek worden, ondanks dat je de prik hebt gehad. Hoe kan dat?
"Het werkt niet altijd 100 procent. Wij zeggen als huisartsen dat ongeveer 50 procent van de mensen die de prik krijgt, beschermd is. Dus dat betekent dat je ook de griep kan krijgen als je het vaccin gehad hebt – dat is nou eenmaal zo. Anders dan bijvoorbeeld bij het mazelenvaccin, waar bijvoorbeeld 90 procent van de mensen wel beschermd is. Maar de helft is ook nog heel goed, vind ik."
3. Het griepvirus muteert om de zoveel tijd. Hoe wordt bepaald welke varianten met het vaccin worden bestreden?
"Dat doet de WHO. Zij kijken welke griepvirussen er op dit moment relevant zijn en van welke virussen ze verwachten dat het naar Nederland komt. Op basis daarvan stoppen ze 3 à 4 vaccins in een spuit. Zeven op de tien keer is dat raak. Drie op de tien keer kan het dus ook mis zijn. Maar over het algemeen, in het grootste gedeelte van de jaren dat we vaccineren, is het gelukkig oké."
4. Waarom is het vaccineren niet verplicht voor zorgpersoneel?
"Dat is politiek. Ik vind, zeker omdat het preventie is, dat het een vrije keus is. Ik vind gewoon dat de de integriteit van de mens bepaalt dat je niet zomaar gedwongen dingen in mag spuiten."
5. Wat kunnen we van het griepvaccin leren in de race naar een coronavaccin?
"Corona muteert. Net als bij influenza zijn er eens in de zoveel tijd mutaties. Dus je zou kunnen verwachten dat als corona eenmaal wat getemperd is, dat het toch ieder jaar als gemuteerd virus terugkomt, misschien in een minder sterke vorm. Dat is wel iets wat je ervan kan leren."
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.