Binnenland
NOSNTR

KWF wil ongeneeslijk zieken beter begeleiden: 'Ik denk dat er één college geweest is, in de hele opleiding'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. KWF wil ongeneeslijk zieken beter begeleiden: 'Ik denk dat er één college geweest is, in de hele opleiding'

Artsen en verpleegkundigen moeten meer aandacht krijgen voor patiënten die niet meer beter worden. Kankerfonds KWF begint daarom een opleiding palliatieve zorg, waarin niet het genezen van de ziekte maar een waardig levenseinde centraal staat. Verpleegkundige Hendriette Eikelboom heeft zich ingeschreven voor die opleiding, vertelt ze in NOS Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de zorgprofessionals zich onvoldoende geschoold vindt op dit gebied. Dat merken de patiënten ook: bijna een derde mist na een slechtnieuwsgesprek adequate steun. "22 jaar geleden ben ik afgestudeerd HBO-V verpleegkundige. Ik heb echt zitten graven in wat de momenten zijn geweest dat het over palliatieve zorg ging. Ik denk dat er een college geweest is, in de hele opleiding", zegt Eikelboom.

Kennis

"Op een gegeven moment heb je ervaring. Gaandeweg leer je van fouten en situatie die absoluut anders hadden gekund. Maar als ik terugkijk, had ik eerder bij hand genomen willen worden en toch iets meer kennis gehad van dat hele palliatieve traject", aldus Eikelboom.

"Nu heb ik er dagelijks mee te maken, maar als verpleegkundige net van de opleiding af ben je zo bleu als iets. Ik heb situaties gehad waarvan ik achteraf een knoop in mijn maag had. "Het is sowieso zorg op maat. Nu stap ik altijd een kamer binnen zo blanco mogelijk. Ze noemen het ook wel emotioneel je voeten vegen bij de deur. Ik doe echt mijn best om mijn eigen en ervaringen voorop te laten staan."

Steken laten vallen

"De patiënt staat in het midden. Vanuit de opleiding ben je erg gefocust op het somatische, het lichamelijke. Wat is het ziektebeeld? Welke verpleegkundige diagnose hoort daarbij? Psychisch komt ook nog een beetje om de hoek, maar de palliatieve fase is veel breder. Ik geloof oprecht dat ik in 22 jaar daar steken heb laten vallen, omdat ik niet alle dimensies voor ogen had."

Eikelboom: "Van mensen met echt verstand van zaken ga ik horen hoe de palliatieve zorg nu geleverd wordt. Ik kan ook sparren met collega's, met mede-professionals. Ik denk dat het heel belangrijk is dat we elkaar vinden in dit gesprek en ook leren van elkaars ervaringen. Het is een onderwerp wat in ontwikkeling is en aandacht blijft verdienen."

nc palliatieve zorg

Ster advertentie
Ster advertentie