Sophie Hermans: 'Als fractievoorzitter ga ik vaker opstaan tegen woorden zoals die van FVD'
- Nieuws
- Sophie Hermans: 'Als fractievoorzitter ga ik vaker opstaan tegen woorden zoals die van FVD'
We hebben weer een kabinet. Een van de onderhandelaars die al maanden aan het werk is om tot dit moment te komen, is waarnemend fractievoorzitter van de VVD, Sophie Hermans. Deze week hoopt zij daadwerkelijk te worden gekozen tot fractievoorzitter van haar partij. In Sven op 1 zei Hermans dat ze in die rol van plan is meer op te staan tegen opruiende uitspraken in de Kamer zoals die van Forum voor Democratie. “Ik ben het eens met mijn collega’s die zeggen: ‘woorden doen er toe’.”
Video niet beschikbaar
Met trots kijkt Hermans naar de ploeg ministers en staatssecretarissen die vandaag beëdigd zijn. Naar medeonderhandelaar Jetten, de nieuwe minister voor Klimaat en Energie, keek ze met extra trots: “Ik had hem beloofd zijn beëdiging sowieso te gaan kijken, vlak voor ik hier op de radio kwam.”
Kamervoorzitter Vera Bergkamp noemde de formatie in WNL op Zondag ‘gênant lang’. Hermans: “Iedereen gebruikt andere woorden. Ja het was gênant en irritant, maar we hebben hier alle 150 Kamerleden een verantwoordelijkheid in. Het heeft te lang geduurd, maar laten we ook de dag prijzen die er nu is.”
Koning
Premier Mark Rutte zei eerder in een interview met De Telegraaf dat in de toekomst de koning misschien weer een rol zou moeten krijgen in de formatie, om het proces te versnellen. Zijn partijgenoot Hermans zegt daarover: “De formatie heeft heel lang geduurd. Ik weet niet of de koning in dat proces iets veranderd had, maar ik vind het wel goed om dit te gaan evalueren en meenemen in aanbevelingen voor de toekomst.”
Migratie
In het coalitieakkoord is de basis van het beleid voor de kersverse ploeg bewindspersonen opgenomen. Volgens Hermans kunnen zich actualiteiten voordoen die vragen om overleg tussen de coalitiepartijen en Kamer, wanneer deze nog niet in het regeerakkoord staan uitgeschreven.
Op het thema migratie zouden dit soort situaties goed voor kunnen komen. Hermans: “Migratie was een van de grote knelpunten tijdens de formatie, dus daar hebben bewust veel en lang de tijd voor genomen en in dat gesprek hebben we elkaar goed kunnen vinden.”
In plaats van 500 zullen 900 mensen per jaar worden toegelaten. Onder voorwaarde dat mensen die hier niet mogen blijven, omdat ze uit zijn geprocedeerd, moeten vertrekken. “Mensen die hier komen en weg moeten, moeten ook echt weg. Daar gaan we streng op toezien. Aan de andere kant komt er dan meer lucht voor mensen die hier echt moeten blijven”, zegt Hermans.
Sven op 1 - 10 Jan 2022, 11:31 - 12:00
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.