Binnenland
NTRPowNed

Boeren angstig voor natuurherstelwet. ‘Lijkt alsof wij van onze grond verdreven worden’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boeren angstig voor natuurherstelwet. ‘Lijkt alsof wij van onze grond verdreven worden’

De Europese natuurherstelwet werd deze week in Brussel voorlopig even geparkeerd, omdat er geen meerderheid dreigde te zijn die voor de wet zou stemmen. Voor het boerenechtpaar Jan en Nicole Scholten Linde was dat een opluchting, want zij werden een beetje angstig van de wet. "Je wordt moe van de dingen die ons worden opgedrongen", vertellen zij in 5 Dagen.

5 Dagen... over natuurherstel

Het melkveehoudersbedrijf van Jan en Nicole Scholten Linde grenst aan Springendal, een Natura2000-gebied in Overijssel. Dat heeft gevolgen voor hun bedrijf en hun bedrijfsvoering. Zo deden ze mee aan een pilot om te onderzoeken of het zou lukken om een financieel gezonde bedrijfsvoering te combineren met het herstellen van de natuur.

'Einde verhaal'

"In de pilot kwam duidelijk naar voren: minder koeien, maar dan gaat het verdienmodel onderuit", vertelt Jan. Toch waren er ook positieve uitkomsten van de pilot. "Er zijn wel andere opbrengsten zoals grasland en maaisel van natuurgronden. Dat zijn kleine positieve bijdrages voor ons, de natuur en dus ook voor Nederland. Maar als we minder koeien moeten gaan houden, is het straks afgelopen voor onze boerderij. Dan is het einde verhaal."

Verdreven

De natuurherstelwet zou voor Jan en Nicole dan ook grote consequenties hebben, omdat er dan nog meer natuur hersteld moet worden. "Het maakt je angstig", zegt Nicole. "Je weet niet wat boven je hoofd hangt. Er wordt constant geroepen dat er perspectief moet zijn, maar waar blijft dat perspectief dan? Welke wet- en regelgeving gaat er op ons afkomen?"

Al sinds eind 14e eeuw wordt er op de grond van Jan en Nicole geboerd. "Het lijkt wel alsof wij van onze grond verdreven worden. Wij zitten al generaties op die grond. Wat doen wij verkeerd?" vraagt Nicole zich af.

De boer, de schuld

"Het is niet zo dat we zeggen dat we niks aan de problematiek willen doen", zegt Nicole. Jan is het daarmee eens, maar heeft het gevoel dat de verantwoordelijkheid te veel bij de boeren wordt gelegd. "Iedere keer als je de krant leest of het nieuws kijkt hoor je wel weer dat de boeren het hebben gedaan. Daar moeten we wat aan doen."

Geen boer meer over

Daarbij werkt het demotiverend dat verderop andere regels gelden. "Hier vlak over de grens in Duitsland worden nog grote stallen gebouwd", zegt Jan. "En een paar honderd meter verder in Nederland worden ze met subsidiegeld juist weggekocht."

Hij ziet de toekomst van de boeren grenzend aan natuurgebieden somber in. "We moeten boeren aan de rand van Natura2000 gebieden ook de mogelijkheden laten om te kunnen blijven boeren, want zoals het nu gaat zijn er meer stoppers dan blijvers. Dan blijft er geen boer meer over bij de Natura2000-gebieden. En het landschap zelf gaat er dan ook aan ten onder."

Positief

"Het is best wel heel erg moeilijk", zegt Nicole. Toch probeert ze de positieve kant te blijven zien. "Ik ben wel altijd degene die zegt: we moeten samen naar de toekomst, landbouw en natuur. Ik ben ervan overtuigd dat men in een gebied als dit boeren wil houden. En dat we gewoon Nederlands voedsel willen eten en produceren met elkaar."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie