Binnenland

Zorgverzekering 2018: dit gaat veranderen en tips om te besparen

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgverzekering 2018: dit gaat veranderen en tips om te besparen

De premies voor de zorgverzekering van 2018 zijn bekend. Wat gaat er allemaal veranderen in de basisverzekering? Gaat het eigen risico omhoog? Kan je profiteren van collectiviteitskorting?

Zorgverzekering 2018: dit gaat veranderen en tips om te besparen

Elk jaar moeten zorgverzekeraars uiterlijk in november hun premies bekend hebben gemaakt. Vanaf dat moment kunnen consumenten de premies en dekking van aanvullende pakketten vergelijken zodat er een weloverwogen keus gemaakt kan worden.

Restitutiepolis of naturapolis?

Let er voor komend jaar ook weer goed op of je een naturapolis of restitutiepolis neemt. Zorgeconoom Wim Groot legt uit dat een restitutiepolis je recht geeft op vergoeding van alles dat gedekt wordt, ongeacht de zorgverlener. "Soms moet je het zelf eerst voorschieten, maar steeds vaker gaat de rekening rechtstreeks van de zorgverlener naar de verzekeraar." Bij een naturapolis is de vergoeding afhankelijk van het contract dat de zorgverlener afgesloten heeft met de verzekeraar. "Als zorg niet-gecontracteerd is krijg je meestal 75% vergoed."

Wat gebeurt er met het eigen risico?

Niets. Dat blijft gelijk. De coalitie heeft de dag na Prinsjesdag besloten om de voorgestelde verhoging van het eigen risico naar 400 euro niet door te voeren.

Veranderingen in het basispakket?

In 2018 krijgen mensen die last hebben van artrose aan de heup- en kniegewrichten hun oefentherapie vergoed. Het gaat dan om de eerste twaalf behandelingen. Wie minderjarigen helpt bij het wassen of het innemen van medicijnen kan rekenen op een vergoeding voor deze verzorging. Dit moet dan wel samenhangen met de geneeskundige zorg die de minderjarige nodig heeft. Kankerpatiënten krijgen vanaf 1 januari 2017 zittend ziekenvervoer vergoed als zij immuuntherapie ontvangen. Radar heeft daar het afgelopen jaar meerdere keren aandacht aan besteed om dit voor elkaar te krijgen.

Nieuw medicijnen?

Medicijnen komen en gaan in het basispakket. As de overheid nieuwe medicijnen goedkeurt komen die zo snel mogelijk op de vergoedingenlijst voor de basisverzekering, bijvoorbeeld als er een goedkopere variant van een medicijn op de markt wordt gebracht. Soms verdwijnen duurdere varianten van een medicijn, soms kan je het nog wel gewoon krijgen, maar zal je moeten bijbetalen. In 2018 komen er nieuwe geneesmiddelen in het basispakket om hepatitis C, darmverstopping en borstkanker te behandelen.

Hogere zorgtoeslag

De zorgtoeslag voor mensen met een minimuminkomen gaat omhoog. Zij krijgen er tot 194 euro per jaar bij om de hogere zorgpremie te compenseren.

Premie omhoog

Of de premie stijgt, gelijk blijft of daalt verschilt per verzekeraar. Gemiddeld betalen we 72 euro meer zorgpremie in 2018. De overheid haalt daarmee 4,2 miljard euro extra op, dat gaat vooral naar verpleeghuizen.

Tips

Waar moet je op letten als je een nieuwe zorgverzekering kiest en kan je besparen op de premie? We zetten een aantal tips onder elkaar.

  • Gooi je zelf je eigen risico omhoog? Zet dan het geld dat je uitspaart apart op een spaarrekening. Het is sowieso een goed idee om een bedrag ter hoogte van je eigen risico opzij te zetten zodat je altijd je zorgkosten kan betalen.

  • Heb je jonge kinderen? Goed nieuws, want tot hun achttiende verjaardag zijn ze gratis meeverzekerd. Als vader en moeder verschillend verzekerd zijn, verzeker het kind dan mee met de ouder die de breedste dekking heeft.

  • Zorgeconoom Wim Groot zegt dat je goed moet kijken naar aanvullende verzekeringen. "Als je denkt dat je veel kosten zult maken bij de tandarts is het slim om een aanvullende verzekering te nemen, maar als je één keer per jaar op controle gaat kun je dat net zo goed zelf betalen."

  • Vermijd dat je dubbel verzekerd bent. Als je regelmatig op reis gaat kan je je bijvoorbeeld verzekeren voor de werkelijke medische kosten in het buitenland. Dit kan via de reisverzekering, maar ook via de zorgverzekering. Zorg dat ze niet beiden aangevinkt staan op je polis.

  • Zegt je tandarts dat je een bepaalde dure behandeling moet ondergaan en heb je hier zelf twijfels over? Vraag dan een second opinion aan bij een andere tandarts.

  • Collectiviteitskorting krijg je als je je bijvoorbeeld verzekert via je werkgever of een tussenpersoon die deze korting kan aanbieden, omdat hij heel veel verzekerden aan een verzekeraar kan aanbieden. Let er wel op dat een collectieve verzekering niet altijd de beste keus is voor jouw persoonlijke situatie.

  • Kan je de zorgpremie voor een heel jaar in één keer betalen? Er zijn verzekeraars die je dan een korting geven tot 3%. Stel je betaalt 1362 euro per jaar, dan bespaar je hiermee 40,86 euro.

Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie