Onderwijsinspectie start onderzoek particuliere scholen
- Nieuws
- Onderwijsinspectie start onderzoek particuliere scholen
De onderwijsinspectie begint deze week met een onderzoek naar particuliere scholen in Nederland. Het aantal particuliere basis- en middelbare scholen is de afgelopen jaren flink gestegen. Naast de kwaliteit van het onderwijs, wil de inspectie achterhalen wat de motieven zijn om een (nieuwe) school te starten. Dat zegt Jolanda Pauw, onderwijsinspecteur primair onderwijs bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
In 2015 waren er 39 particulieren scholen en nu zijn dat er rond de 140. Het grootste gedeelte betreft basisscholen. "We willen duiding geven aan die stijging, omdat we niet zo goed weten welke beweegredenen oprichters hebben om die scholen te starten", zegt Pauw van de Inspectie van het Onderwijs. Ook is ze benieuwd of de beweegredenen in de loop der jaren zijn veranderd.
Pedagogische vrijheid
Pauw zegt dat oprichters van particuliere scholen in het algemeen op zoek zijn naar meer pedagogische vrijheid. "Dat is natuurlijk interessant", zegt Pauw. De onderwijsinspectie wil weten welk 'gat' zij ervaren tussen het bekostigde onderwijs en het onderwijs dat zij zelf aanbieden. "Wat ziet men als verschillen en mogelijkheden."
Particuliere scholen voldoen in het algemeen aan de wettelijke eisen van de leerplichtwet, anders hadden ze geen groen licht gekregen om te starten. "Net als bij bekostigde scholen beoordelen we het onderwijs. Dat doen we nog intensiever dan bij reguliere scholen." Eind 2024 wil de inspectie de bevindingen presenteren.
Spraakmakers-verslaggever Marcel Dekker ging langs bij één van dit soort particuliere scholen, de VrijWijs school in Rotterdam.
Video niet beschikbaar
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!