Rudy Stroink na acht jaar vrijgesproken: 'Ik wil vooruitkijken na deze nare nachtmerrie'
- Nieuws
- Rudy Stroink na acht jaar vrijgesproken: 'Ik wil vooruitkijken na deze nare nachtmerrie'
Vastgoedondernemer Rudy Stroink is na een langdurige juridische strijd vrijgesproken van corruptie. In 2016 werd Stroink betrokken in een grote omkopingszaak rondom Google en een datacentrum in de Eemshaven. Gisteren, na bijna acht jaar onzekerheid, oordeelde het gerechtshof dat er onvoldoende bewijs tegen hem was en verklaarde Stroink een vrij man.
Video niet beschikbaar
Volgens het Openbaar Ministerie was Stroink's vastgoedbedrijf TCN tussen 2008 en 2010 betrokken bij het betalen van smeergeld aan een topman van Google, zodat het bedrijf een datacentrum zou openen in de Eemshaven. De verdenking kwam voort uit informatie van Amerikaanse justitie, die belastend materiaal vond op de computer van een Google-medewerker. Deze topman zou later verklaren over de omkoping, wat Stroinks betrokkenheid zou versterken.
Verdenking van omkoping Google
De Nederlandse rechter stelde echter gisteren dat de Google-topman mogelijk Stroink's rol heeft aangedikt om zijn eigen aandeel te minimaliseren. Stroink reageerde: “Ik vermoed dat justitie op basis van die informatie dacht dat het om een enorme zaak ging. Ik ben heel benieuwd waar ik precies door die Google-topman van ben beschuldigd.”
De aanklacht had verregaande gevolgen voor Stroink's professionele en sociale leven. “Ik had allerlei functies bij bedrijven, als adviseur”, vertelde Stroink. “De een na de ander zei dat op.” Naast het verliezen van zakelijke contacten, raakte Stroink ook sociale relaties kwijt. “Het is een tijd waarin je merkt dat veel mensen afstand nemen”, zei hij. “Er zijn altijd verschillende manieren om hiermee om te gaan: je kunt proberen het iedereen uit te leggen of je terugtrekken. Ik heb me vooral gefocust op mijn eigen leven en gezin.”
Het gewicht van justitie
De nasleep van de aanklacht was voor Stroink en zijn familie zwaar. Zowel hijzelf als zijn vrouw werden gearresteerd en Stroink bracht een nacht in de cel door, terwijl zijn vrouw twee nachten vastzat. Ze werden ook intensief afgeluisterd. “Dat was heel intensief voor ons”, gaf Stroink aan. “Er hingen vreemde mensen rond onze woning. Justitie hoopte dat we zouden bekennen, maar dat was er niet.”
Stroink werd aanvankelijk veroordeeld tot een taakstraf van 250 uur en een voorwaardelijke celstraf. Deze taakstraf werd echter opgeschort omdat hij in hoger beroep ging. Zijn vrouw kreeg ook een taakstraf, en samen hadden ze het plan om maaltijden uit te delen in een verzorgingshuis.
Blik op de Toekomst
Hoewel het Openbaar Ministerie nog in cassatie kan gaan tegen de vrijspraak, maakt Stroink zich daar weinig zorgen over. “Nee, ik denk niet dat het gaat gebeuren”, zei hij. “De zaak is al zo lang geleden en ik merkte in de rechtszaal dat de aandacht van justitie al weg was.” Over de mogelijkheid om schadevergoeding te eisen voor de verloren jaren zegt Stroink: “Nee, dat is niks voor mij. Ik wil vooruitkijken en nog wat van de toekomst maken.”
Met de pensioengerechtigde leeftijd inmiddels bereikt, is stoppen echter geen optie voor Stroink. “Sterven in het harnas, dat past meer bij mij. Ik ben van huis uit architect en wil dingen blijven maken, de wereld mooier maken. Dat was altijd mijn doel met TCN en daar wil ik me nu opnieuw op gaan richten.”
Rehabilitatie van een reputatie
Op de vraag of hij inmiddels al reacties heeft ontvangen van mensen die hem eerder links lieten liggen, bleef Stroink voorzichtig. “Ja, er zijn reacties gekomen, maar ik kijk vooral naar wat ik nu wil doen. De toekomst ligt weer open en ik wil daar het beste van maken.”
Rudy
NOS Radio 1 Journaal
Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.
In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.