Binnenland
WNL

Honderden mensen jaarlijks slachtoffer van datingfraude: 'Hij vroeg of ik geld wilde overmaken voor zijn vliegticket'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Honderden mensen jaarlijks slachtoffer van datingfraude: 'Hij vroeg of ik geld wilde overmaken voor zijn vliegticket'

Wereldwijd swipen miljoenen mensen dagelijks op apps als Tinder en Bumble, maar de online zoektocht naar liefde is niet zonder risico's. In Nederland melden jaarlijks tussen de 400 en 500 mensen zich bij de Fraudehelpdesk als slachtoffer van datingfraude. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk veel hoger, omdat veel mensen uit schaamte geen melding durven te maken.

Video niet beschikbaar

Tinder, dat vorige week twaalf jaar bestond, is zich bewust van de risico's. Het platform lanceerde de afgelopen maanden een bewustwordingscampagne om gebruikers te waarschuwen voor signalen van fraude. Volgens de Fraudehelpdesk worden vooral mensen boven de veertig jaar een kwetsbare doelgroep, omdat zij vaak meer geld hebben en minder kennis over social media.

De geraffineerde fraudeurs doen zich in eerste instantie voor als de ideale liefdespartner. Slachtoffers worden overladen met complimentjes en als je gescheiden bent, doen de oplichters alsof je praat met een lotgenoot, vertelt onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel in Het Misdaadbureau. "Het is één groot toneelspel."

Verliefd en opgelicht

Rileen Noordermeer ging in 2012 op zoek naar een nieuwe partner via een christelijke datingsite. Ze werd verliefd op een man waarvan zij dacht dat hij Amerikaans was. Hij leek de prins op het witte paard. "We hebben eerst wel twee maanden heen en weer gemaild en we spraken op MSN. Soms wel uren per dag. Op een gegeven moment denk je echt dat je iemand leert kennen."

Haar match zei dat hij in Maleisië woonde. "Ik zei: 'Wanneer kom je nou eens een keer?' Hij zei dat hij wel zou komen, maar hij schaamde zich een beetje, want hij kon nu niet aan zijn geld komen. Hij vroeg of ik wat geld wilde overmaken voor zijn vliegticket."

Aanvankelijk weigerde Rileen om geld over te maken. "Vervolgens ontving ik een mail waarin hij zei dat hij vertrouwen had in mij. Ik was toch zijn vrouw? Dat soort dingen zei hij. Toen ben ik toch overstag gegaan. Ik heb het geld voor het vliegticket overgemaakt. Hij stuurde ook een kopie van zijn ticket. Ik heb veel gevlogen en dacht: ja, zo ziet een ticket eruit."

Uiteindelijk wordt Rileen voor tienduizenden euro's opgelicht. "Als je eenmaal geeft, blijf je geven, want je wil hem zien. Je denkt: ik investeer nu in hem en dat geld zie ik wel weer als hij komt. Als je stopt, ben je je geld kwijt." De fraudeur kwam uiteindelijk nooit naar Nederland. Rileen heeft het meest last gehad van de emotionele schade. "Ik ben via mijn hart misleid."

Doe aangifte

Rileen deed aangifte, maar vanwege het ontbreken van een uitleveringsverdrag met Maleisië kon de politie weinig doen. Toch roept ze andere slachtoffers op om over hun schaamte heen te stappen en naar de politie te stappen. Zelf is ze ambassadeur bij Slachtofferhulp Nederland en daar staat de deur wagenwijd open voor slachtoffers van datingfraude.

Overigens heeft Rileen inmiddels de liefde gevonden.

Heeft u een vraag voor De Misdaadlijn? Stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie