Binnenland
EO

Utrechtse gedeputeerde: 'Door dwarsliggende natuurorganisaties kunnen we nu niks tegen wolf'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Utrechtse gedeputeerde: 'Door dwarsliggende natuurorganisaties kunnen we nu niks tegen wolf'

De Utrechtse gedeputeerde Mirjam Sterk wil iets kunnen doen tegen de wolf, maar zegt dat ze daarbij gedwarsboomd wordt door natuurorganisaties zoals Faunabescherming. “Met als gevolg dat we eigenlijk niks kunnen doen op dit moment”, zegt ze in Dit is de Dag (EO).

Video niet beschikbaar

Dinsdag werd in Brussel een voorstel aangenomen om de regels rondom het afschieten van de wolf te versoepelen. Maar het zal nog wel even duren voor het echt zover is, verwacht Sterk. "Er moet unaniem voor de richtlijn gestemd worden en Spanje zegt al dat ze tegen zijn. Het gaat nog een ingewikkeld hoofdstuk worden en het helpt niet om komende zomer al in te grijpen."

Voor de provincie zijn de mogelijkheden beperkt om de wolf te beheren, zegt de bestuurder. "We hebben een vergunning afgegeven om ervoor te zorgen dat de wolf niet in contact met mensen komt, maar zo’n traject duurt lang en de rechter oordeelt uiteindelijk of het wel of niet mag. In Europa heeft de rechter al een paar keer geoordeeld dat dat niet mocht. Het is een breder probleem en we willen gewoon iets kunnen doen."

Mensenschuw maken

Binnen de huidige regels ziet ze het als oplossing om wolven die te dicht bij mensen komen, weer schuw te maken. Zo vond er afgelopen zomer een incident plaats in Leusden, waarbij een meisje in confrontatie kwam met de wolf. "We moeten zorgen dat we deze wolf en zijn welpen kunnen zenderen en mensenschuw maken. Dat doen we door pijnprikkels."

Vervolgens kan je de wolf, als deze te dichtbij komt, beschieten met een paintballgeweer, zegt Sterk. "Dan schrikt een wolf en leert hij dat hij niet in de buurt moet komen van mensen. Alleen we merken dat natuurbeschermingsorganisaties zoals Faunabescherming er vervolgens voor gaan liggen. Met als gevolg dat we eigenlijk niks kunnen doen op dit moment. Dat vind ik vervelend, want er zijn mensen die de bossen niet meer in durven met hun kleinkinderen en agrariërs die bang zijn voor de wolf. Ons wordt de mogelijkheid ontnomen om daar iets tegen te doen."

Juist het mensenschuw maken is een goede oplossing, denkt ze: "Enerzijds is het onze rol als provincie om de wolf te beschermen. Aan de andere kant wil je ook dat mensen de bossen weer in kunnen. En volgens mij is dit middel voor beide groepen goed. Als dan juist mensen die dieren willen beschermen daar voor gaan liggen, maakt het ons werk wel heel ingewikkeld."

Druk op de staatssecretaris

Ook zet ze druk op staatssecretaris Jean Rummenie om met meer mogelijkheden te komen. "Er is een grijs gebied waar we kunnen ingrijpen", schetst ze. "Als een wolf letterlijk aan iemands arm hangt, mag een burgemeester hem laten afschieten. Maar als hij het bos in rent, zijn wij als provincie aan de beurt en moeten we een heel vergunningstraject door en laten zien dat we alles geprobeerd hebben. Je kan dan niet onmiddellijk ingrijpen."

Ook is het belangrijk dat er een staat van instandhouding komt, aldus Sterk. "De staatssecretaris werkt hier nu aan met gemeentes. Daarin wordt bepaald hoeveel ruimte er is voor wolven in Nederland. Want dan mag je wolven ook gewoon afschieten of vangen en ergens anders heen brengen als er te veel zijn. Ik zou graag willen dat we dan bepaalde gebieden aanwijzen waar de wolf kan leven en in andere gebieden, waar bijvoorbeeld veel agrariërs zitten, de wolf gaan beheren."

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie