Binnenland
WNL

In Rotterdam verplaatst de strijd tegen drugsbazen zich naar bewustwording

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. In Rotterdam verplaatst de strijd tegen drugsbazen zich naar bewustwording

Rotterdam ging deze week viraal met het plaatsen van vervangende plaatsnaamborden voor straten. Zo heet de Wijnhaven ineens de Lijnhaven en is de Coolsingel omgedoopt tot Cokesingel. Hoewel de borden met veel hilariteit werden ontvangen, zat er een serieuze boodschap achter: we moeten stoppen met het consumeren van drugs.

Video niet beschikbaar

De Rotterdamse wethouder Pascal Lansink-Bastemeijer hing zelf een aantal van de borden afgelopen week op. "We zijn er inderdaad van op de hoogte dat een aantal borden al weer gejat zijn en ergens in een studentehuis hangen", zegt Lansink-Bastemeijer nuchter in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Maar het gaat vooral om de boodschap die erachter zit waar we een hele campagne op voeren. De borden waren puur een aanjager."

Rotterdam

In Rotterdam zijn ze de vele explosies bij huizen meer dan zat. Die explosies komen uit het drugscircuit. Bendes hebben onderling nog een appeltje met elkaar te schillen en dus worden er explosies bij voordeuren geplaatst - of zijn familieleden de dupe. In de regio Rotterdam ging in 2023 zo'n 200 keer een explosief af – tegenover ongeveer 425 explosies in de rest van Nederland. En dat aantal moet dus flink omlaag, vindt de gemeente.

Hoewel controles in de haven zijn geïntensiveerd - de haven is namelijk de aanvoerroute voor de drugs - zitten er toch nog gaten in het net. Ook vindt er een waterbedeffect plaats. Criminelen verplaatsen zich naar andere havens want de vraag blijft groot en dus blijft de verkoop van drugs rendabel. "We zijn het veel te gewoon gaan vinden om een pilletje te nemen of een lijntje te snuiven. Vaak verschuilt men zich dan achter het weinige gebruik, maar dat maakt het probleem niet minder groot."

Lansink-Bastemeijer pakt er wat getallen bij om zijn argumenten kracht bij te zetten. "Uit onderzoek blijkt dat er in de stad dagelijks 63 duizend lijntjes cocaïne worden gesnoven." Daarbovenop worden nog eens 2.500 xtc-pillen geslikt en worden er 11 duizend lijntjes speed doorheen gejaagd. "Dat is niet meer normaal."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie