De jeugdhonken op Urk zijn een hoofdpijndossier: 'Het is altijd herrieschoppen'
- Nieuws
- De jeugdhonken op Urk zijn een hoofdpijndossier: 'Het is altijd herrieschoppen'
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart verklaarden enkele raadsleden op Urk het huidige jeugdhonkenbeleid failliet. De jongeren geven overlast, in de honken vinden excessen plaats en de eigenaren zouden zich niet aan de afspraken houden. Onder de jonge Urkers, die meer dan de helft van de bevolking beslaan, heerst nu grote onvrede. Er zijn te weinig horecagelegenheden om het grote aantal jongeren te herbergen en ze voelen zich niet gehoord door de gemeente. 5 Dagen onderzoekt in Het Hoofdpijndossier van deze week een hardnekkig probleem op Urk: de jeugdhonken op het industrieterrein.
'Het is altijd herrieschoppen'
Uit een rondgang op Urk blijkt dat veel Urkers de situatie in de honken op het industrieterrein zorgelijk vinden. "Het is altijd herrieschoppen", zegt een inwoonster. Veel overlast, geen toezicht, veel drank en drugs. Een moeder vertelt dat ze haar kinderen liever thuis laat indrinken dan in een keet op het industrieterrein. "De spanning tussen het uitgaan op Urk hier, dat het eigenlijk niet mag, en het gedogen, dat is iets waar het misgaat."
Binnenkijken bij een jeugdhonk
De problemen zijn al veel in het nieuws geweest, maar tot nu toe hebben de jongeren de media niet te woord willen staan. Na talloze pogingen krijgt verslaggever Rens Turk toch toegang tot een van de honken op het industrieterrein van Urk. De jongeren staan hem te woord, maar willen anoniem blijven.
"We zijn een beetje mediaschuw want Urk is nog nooit positief in het nieuws geweest", zegt een jongere. Eenmaal binnen is er een gezellige bar, in een flinke ruimte waar in het weekend wel zestig man zitten. Met koelkasten, een gokkast en zelfs een podium en rode verlichting. Volgens een van de aanwezigen zijn er op het industrieterrein in totaal wel een stuk of vijftien van dit soort jeugdhonken, "maar dit is wel een van de grotere".
De gemeente wil dit nu allemaal opdoeken en boetes van wel 5000 euro uitdelen. "Waarom moet het allemaal zo gedaan worden? In het centrum past het niet. Je hebt daar zeven kroegen. Met zoveel jeugd is dat gewoon te weinig", reageren de jongeren. "Met de gemeente is ook geen gesprek te voeren. Ze willen alle jeugd weg hebben en wat moeten wij dan doen in het weekend? Dat interesseert ze vrij weinig heb ik het idee. De jeugd wordt gewoon een beetje genaaid, vind ik.”
De ontstaansgeschiedenis
De kwestie is al jarenlang een hoofdpijndossier, maar de geschiedenis van de Urker jeugdhonken voert nog veel verder terug. "Ik denk zeker honderd jaar", aldus dorpshistoricus Jaap de Boer. Hij vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de jeugdhonken, die nauw verbonden blijken met de visserij op Urk.
"Vroeger zocht je als visser na de week op zee je expansie op de wal", vertelt De Boer. "Het weekend begint. En daar zagen ze allemaal naar uit." De huisjes op Urk waren klein, dus de Urker jeugd kwamen samen in de vooronders van de botters, later de kotters, die in de haven lagen. In de jaren zestig gingen ze zoeken naar hun eigen ruimte op de wal en zo zijn de honken ontstaan. De Boer: "De jeugd zat daar 's avonds een stukje vlees te bakken, dronk een flesje kinawijn. Dat was allemaal heel eenvoudig. Maar nu hebben ze compleet ingerichte bars."
Op vrijdag spreekt Rens Turk met burgemeester Cees van den Bos van Urk, wat gaat hij doen om de situatie op te lossen nu diverse gemeenteraadsleden het huidige jeugdhonkenbeleid failliet hebben verklaard?
5 Dagen
5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.
Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.