Je buren verklikken als ze zich niet aan de anderhalve meter houden, het kan
- Nieuws
- Je buren verklikken als ze zich niet aan de anderhalve meter houden, het kan
De regel om anderhalve meter afstand te houden, kan tot een hoop ruzie en irritatie leiden. Maar hoe spreek je iemand aan wanneer deze regel wordt overtreden? Burgemeester Bort Koelewijn van de gemeente Kampen heeft daar een oplossing voor: de ‘corona-kliklijn’. In Dit is de Dag lichtte hij het toe.
Met de corona-kliklijn, ook wel corona-meldijn genoemd, kan je anoniem een melding maken van mensen die zich niet aan de regels houden.
Volgens burgemeester Bort Koelewijn werkt het fantastisch: "Via verschillende kanalen, zoals telefoon en sociale media, kwamen klachten binnen over het overtreden van de anderhalve meter regel. Wij hebben hier een kanaal voor in het leven geroepen, zodat mensen hun zorgen kwijt kunnen op een centrale plek. Bovendien kan het de politie helpen om mensen bewust te maken van de maatregelen die genomen zijn."
Klikken of waarschuwen?
Max Daniël is één van de vier nationaal commandanten van de politie voor de coronacrisis. "We vinden het fijn als mensen ons waarschuwen als ze ongeregeldheden zien. Ik vraag me af of het klikken is. Als het bijvoorbeeld bij de kassa van een winkel niet helemaal goed loopt met de anderhalve meterregel, geeft een melding ons de ruimte om uit te leggen dat het niet goed gaat. Het kan ervoor zorgen dat het voor mensen ineens helder wordt dat ze onverstandig bezig zijn. Een melding leidt dus niet direct tot het straffen van mensen."
Erbij lappen
Brenno de Winter, privacy- en beveiligingsdeskundige, vindt een corona-kliklijn zeer ongepast in het jaar waarin we vieren dat we 75 jaar bevrijd zijn. "Het heeft de sfeer van buren die elkaar erbij lappen, terwijl je elkaar ook gewoon kunt aanspreken."
Burgemeester Bort Koelewijn snapt dit verband niet. "We strijden samen tegen corona en als iemand een melding doet, is het niet op de persoon gericht. Het gaat erom hoe kunnen we elkaar stimuleren zodanig dat we niet besmet raken met het coronavirus. We beginnen niet meteen met bekeuren. Alleen als mensen al twee of drie keer zijn aangesproken, worden ze bekeurd. We zitten in een intelligente lockdown en dit is een intelligente manier van aanspreken."
Hoe spreek je anderen aan als ze de coronaregels overtreden?
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.